Евгений Примаков-внук: Противници на "Северен поток-2" са отровили Навални

САЩ активно действат срещу руско-германския газопровод

Актуални новини
14:40 - 03 Септември 2020
2529
Евгений Примаков-внук: Противници на "Северен поток-2" са отровили Навални

Събитията около руския опозиционер Алексей Навални, отровен според германските власти с вещество от рода на новичок, са провокирани от противници на изграждания газопровод "Северен поток-2". Това мнение изрази днес шефът на руската Федерална агенция, отговаряща за Обществото на независимите държави, съотечествениците, живеещи зад граница и за международното хуманитарно сътрудничество - "Россотрудничество" Евгений Примаков, предаде ТАСС.

"Всичко, което става с Навални и около него, няма нищо общо нито с Новичок, нито с опозицията, нито с "режима" в Русия, нито с борбата или свободите, нито с някакви тайни лаборатории, с Организацията за забрана на химическите оръжия или със самите оръжия, с избори или лустрации, с изобличения и критики, протести и отстояване на държавността. Всичко това засяга само "Северен поток-2", заяви Примаков в туитър. Евгений Примаков е внук на легендарния съветски и руски разузнавач и дипломат и някогашен премиер и външен министър Евгений Примаков.

Според шефа на "Россотрудничество"  "е интересно само как точно - в технологически план - е била внушена на Германия идеята, че те трябва непременно да участват в тая работа, кой на кого се е обадил и е подметнал това".

"Или някой там веднага е взел да води тази история", посочи още Примаков.

Вчера германското правителство заяви, че в проби от организма на Навални са открити следи от отровно вещество от групата на Kовичок. Опозиционната партия "Съюз 90"/"Зелени" настоя в тази връзка да бъде спрян строежът на "Северен поток-2". 

Преди това обаче правителствена говорителка заяви, че не е целесъобразно проектът да се обвързва със събитията около Алексей Навални, и припомни думи на канцлера Ангела Меркел, че газопроводът е чисто икономическо начинание и трябва да бъде довършен.

Срещу изграждането на "Северен поток-2" активно се обявяват САЩ, напомня ТАСС.

Същевременно Леонид Ринк - докторът по химия, който участва пряко в създаването на "Новичок", съобщи, че е невъзможно руският опозиционен лидер Алексей Навални да е бил отровен с препарата "Новичок". Специалистът обясни, че агентът "Новичок" е коктейл от много съставки, който „не е готов за употреба“, докато не експлодира.

Ученият нарече "нелепо" твърдението, че веществото може да се използва за причиняване на смърт на един човек, тъй като препаратът е способен да убие цял полк. "Човек би бил унищожен за секунди", подчерта Ринк.

В същото време той посочи разликите в клиничната картина, характерна за отравянето с Новичок, от тази, наблюдавана в Навални. Ако човек е приел отровата, в клиничната му картина се наблюдават миоза (рязко свиване на зениците) и конвулсии, след което след няколко минути настъпва смърт, допълни химикът. Той нарече "невъзможен" сценарий, при който жертвата, погълнала от препарата, може да бъде спасена, лекувана в продължение на седмици, и транспортирана със самолет. При Навални се наблюдават откровени симптоми на панкреатит, съобщи още Ринк.