ЕВН слага СОТ на трафопостовете

Компанията пази тока от копачи на криптовалута

Икономика
13:03 - 24 Юли 2019
2392
ЕВН слага СОТ на трафопостовете

Трафопостове на ЕВН в периферни населени места ще бъдат вързани към СОТ. Ще се засилят проверките им от техници, като едновременно ще се следят и товарите на въпросните съоръжения онлайн. Мерките са заради кражбите на ток от т.нар. "копачи" на криптовалута, съобщиха от ЕВН.

Самата търговска дейност, свързана с криптовалутата, не е забранена. При нея обаче се използва голямо количество еленергия, тъй като се работи с мощни компютри и сървъри, а за охлаждането им се монтират климатици и вентилатори.

"Разходите за електричество са сериозни, затова "копачите" искат да си ги спестят. В покрайнините на три пловдивски села - Йоаким Груево, Марково и Скобелево, намерихме фургони с компютри, присъединени нелегално към наши трафопостове. Това е нов вид кражба на ток, която е засечена в Европа. За нея бяхме предупредени от колегите си в Австрия", посочи Костадин Величков от директорския борд на ЕВН.

По думите му най-напред е била разкрита кражбата в Йоаким Груево. Техници правели регулярен обход и забелязали фургон, от който се чувал силен шум. Преместваемият обект бил закачен към трафопоста незаконно чрез подземен кабел. От дружеството веднага разпоредили масова акция в малките села и така попаднали на "копачи" в Марково и Скобелево, които харчели ток, без да плащат. Специалистите изчислили, че на ден са консумирали електричество за 200-250 лева.

"Образувано е досъдебно производство срещу "копачите". Става въпрос за различни фирми. Пред разследващите са твърдели, че са наематели на фургоните, а собственикът бил друг. Сега се издирва", посочи Величков. По думите му преместваемият обект в Скобелево е иззет от полицията. Както и останалите два, той бил оборудван с модерни видеокамери. Поставен бил в гората, за да не бие на очи.