Еврейски номера или защо Ryanair спря полетите до Тел Авив

Летище Бен Гурион хитро печели от войната

Новини
16:19 - 15 Март 2024
2402
Еврейски номера или защо Ryanair спря полетите до Тел Авив

Месец след като възобнови операциите си до Израел Ryanair обяви, че временно ще спре отново полетите си от и до Тел Авив, пише Times of Israel.

Най-голямата авиокомпания в Европа по брой пътници заяви, че е спряла операциите си до Израел от 27 февруари, тъй като е била принудена от международното летище Бен Гурион да оперира на по-скъпия Терминал 3, което е довело до значително по-високи разходи и би довело до много по-високи самолетни билети за пътници на Ryanair, пътуващи до и от Тел Авив.

Войната избухна с изненадващо нападение на Хамас на 7 октомври в Южен Израел, а това принуди

почти всички големи международни авиокомпании, включително Ryanair, да спрат полетите до Тел Авив.

Израелските летищни власти затвориха Терминал 1, който се използва главно от чартърни и бюджетни авиокомпании като както и за вътрешния въздушен трафик.

Оттогава входящият и изходящият полетен трафик от международното летище Бен Гурион се обслужва единствено през Терминал 3,

който начислява по-високи такси за сметка на пътниците, които плащат по-високи цени на билетите.

Изпълнителният директор на Ryanair Еди Уилсън каза, че компанията не може да очаква нейните "пътници да плащат по-високи самолетни билети, докато международното летище Бен Гурион държи нискотарифния Терминал 1 затворен и принуждава полетите да влизат в скъпия Терминал 3, начислявайки такси, които никога не са били договорени от Ryanair."

Ryanair възобнови за кратко ежедневните полети до и от Израел на 1 февруари с намален оперативен график, следвайки други международни превозвачи, включително Lufthansa, Swiss, Air France и Austrian. Базираният в Дъблин превозвач заяви, че е решил да отмени услугата си до Израел, след като искането му да бъде таксуван с пътнически тарифи на Терминал 1, докато по-евтиният терминал не отвори отново, беше отказано от международното летище Бен Гурион.

Израелската летищна администрация заявиха, че уважават решението на Ryanair и ще приветства авиокомпанията обратно, след като реши да поднови дейността си.

В момента около 1500 седмични полета се обслужват на Терминал 3 на летище Бен Гурион, тъй като търсенето на въздушни пътувания нараства.

Засега затварянето на Терминал 1 на летище Бен Гурион не възпрепятства плановете на други нискотарифни превозвачи да възобновят полетите до и от Израел. Унгарската нискотарифна авиокомпания Wizz Air поднови полетите по избрани маршрути до и от Тел Авив този месец, а Easyjet планира да възобнови услугите до и от Израел на 25 март.

Уилсън каза, че когато по-евтиният Терминал 1 бъде отворен отново, това "ще позволи на Ryanair да възобнови продажбата на нискотарифни полети до и от Тел Авив".