Евреите празнуват деня Йом Кипур

„Денят на прошката” започва довечера и ще продължи 12 дни

Новини
15:44 - 15 Септември 2021
1642
Евреите празнуват деня Йом Кипур

Денят Йом Кипур започва довечера в 18 часа. Празникът на евреите означава „Ден на прошката” и ще продължи 12 дни.

В пловдивската синагога „Цион” обясниха, че на него започва 24-часов пост и молитва. Прави се изключение само по здравословни причини, защото здравето е на първо място, пише "Марица".

Молитвите се отправят към Господ, за да им бъдат простени греховете и прегрешенията.

Подготовката на Йом Кипур започва от еврейската Нова година /Рош Хашана/, която този път те посрещнаха на 6 септември. Сега, според евреите, е 5782 година. На първия ден от Рош Хашана се свири на шофар - древен духов инструмент, който се прави от рог на овен. 

Символиката да се свири с него е да се събудят спящите и дремещите. И да се подготвят за Деня на прошката – 10-те дни на Йом Кипур, през които да си направят анализ какво са прегрешили. 

В 6 часа в синагогата започва службата. „Молитвите към Господ са да ни прости греховете. На втората вечер се свири на шофар и целта е Господ да ни впише всички в книгата на праведните. 

Като приключи този ден се казват: На добър час и на добра година през 5782. Службата в синагогата в Пловдив ще направи Шмуел Бехар, който изпълнява службата на хазан. 

Счита се за важно нещо преди Йом Кипур човек да се нахрани добре. Това е за да не страдат хората по време на 25-те часа, в които няма да ядат нищо. 

Има традиция да се носят бели дрехи на Йом Кипур. Това е защото това е цветът на чистотата.

Това напомня и за белите роби, които ангелите са носили. Мъжете не носят кожени обувки, а жените не слагат грим.