ЕВРИКА: Идва диверсификацията на ядреното гориво

Росен Христов подписва с "Уестингхаус" за пети блок, с "Фраматом" - за шести

Политика
19:29 - 21 Декември 2022
2892
ЕВРИКА: Идва диверсификацията на ядреното гориво

АЕЦ "Козлодуй" ще подпише договор за доставка на ядрено гориво за V блок с американската "Уестингхаус", съобщи министърът на енергетиката Росен Христов, цитиран от "24 часа". 

Почти паралелно, седмица по-късно, ще бъде подписан договор да доставка на гориво за VI блок с френската компания "Фраматом". Тя разполага с лиценз за касетите с гориво на руската компания ТВЕЛ, така че няма нужда от специална процедура за целта. 

Моделът е чешки, взехме го от тях, казва Христов. И поясни, че за "Темелин" гориво доставят и двете компании.

По-късно от министерството на енергетиката изпратиха съобщение, че договорът между „АЕЦ Козлодуй” и "Уестингхаус Електрик Швеция АВ" за доставка на свежо ядрено гориво за 5 блок на атомната централа ще бъде подписан в четвъртък.

Споразумението е в изпълнение на съгласуваната с Агенцията по доставките (ESA) към ЕВРАТОМ програма на АЕЦ „Козлодуй” за диверсификация на доставките на свежо ядрено гориво и в съответствие с решението на Народното събрание от 09.11.2022 г. за ускоряване на процеса за осигуряване на алтернативен доставчик. 

Подписи под контракта ще сложат Георги Кирков, изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй”, и Азиз Даг – управляващ директор на "Уестингхаус Електрик Швеция".