ЕВРИКА: Пускат педагози да работят с ясленчетата

Политика
13:20 - 17 Юни 2022
4168
ЕВРИКА: Пускат педагози да работят с ясленчетата

Край на наредбата, която задължава за деца в яслена възраст в страната да се грижат единствено и само медицински сестри, слага здравният министър проф. Асена Сербезова. Новината дойде от парламентарния контрол, където бившата шефка на фармацевтите съобщи, че има постигнато споразумение освен медсестри, за най-малките - от 9-месечна до 3-годишна възраст да се занимават и фелдшери, и педагози. 

Учителите обаче ще трябва да преминат специално обучение по ранно детско развитие, промоция на здравето и курс за първа помощ. Това се случва след съвместно заседание между МЗ и Националното сдружение на общините след дълго обществено обсъждане за промяна на наредбата, приета по време на тоталитарния режим, поставяща под риск от години закриването на цели яслени групи, на фона на огромния недостиг от места в големите градове в страната. 

Това, което се предвижда да влезе в сила за новата учебна година, е в една яслена група за мъниците да се грижат по един медицински специалист и една детегледачка. При недостиг обаче вместо тях ще могат да се включат и педагози (каквито се грижат за хлапетата от 1-а градинска група нататък). 

Въпросната програма, разработвана от ведомството на Сербезова, трябва да започне от 1 януари така, че да се набавят необходимите за ясленчетата специалисти. 

Депутатът от ДБ Елисавета Белобрадова обаче опонира, че в Европа този проблем отдавна е решен. И че той у нас персистира от години, а още за новата учебна ще се види в пълния му блясък. 

150 са празните места за медицински сестри само в София. 50 от тях са за новооткрити яслени групи, чиито врати, въпреки че децата са класирани и приети в заведенията, най-вероятно няма да отворят врати на 1 септември. 

Белобрадова обеща, че независимо кой оттук нататък ще ръководи реформата, ще следи за изпълнението й, а Сербезова заяви, че не е изключено тя да влезе в сила дори от есента.