Еврика! Създадоха първите ксеноботи! (ВИДЕО)

Живите самолекуващи се роботи ще помагат в медицината

Здраве
10:51 - 14 Януари 2020
3615
Еврика! Създадоха първите ксеноботи! (ВИДЕО)

Еврика! Учени направиха революционен пробив в био роботиката – те създадоха първите в света живи и самолекуващи се роботи - ксеноботи, използвайки стволови клетки на жаби.

Новите организми са кръстени ксеноботи от името на африканската жаба, използвана в експеримента – ксенопус лаевис, пише Си Ен Ен.

Експериментът е проведен от учени от университета във Вермонт в партньорство с университета „Тъфтс“.

Процесът на създаване ксеноботите са създадени от стволови клетки, които имат способността да се развиват в различни типове други клетки. Например, стволови клетки могат да се прегрупират, за да формират кожни клетки или сърдечни клетки. Учените извлекли стволови клетки от жабешки ембриони и ги оставили в инкубатор.

За какво може да се използват малките био роботи?

Ксеноботите имат няколко предимства пред традиционните изобретения на роботиката. Например, те не отделят вредни субстанции при разграждане.

Животът на един ксенобот е около една седмица, ако разчита единствено на хранителните вещества в самия себе си, но ако попадне в богата среда, животът му може да се удължи до няколко седмици. Биороботите могат да бъдат използвани успешно в няколко направления – те могат да почистват радиоактивни отпадъци и да преработват микропластмаса в океаните.

Ксеноботите имат и изцяло човешко приложение – при инжектиране в човешкото тяло, те могат да носят лекарства до конкретно място, да почистват артерии и вени и да извършват много манипулации, които са прекалено прецизни за човешка ръка.