Евро 2024: Ключови факти и цифри от груповата фаза

Този път футболната приказка беше за Грузия и продължава да е за испанеца Ламал

Спорт
11:30 - 08 Юли 2024
2242
Евро 2024: Ключови факти и цифри от груповата фаза

След като мачовете в групите приключиха на 26 юни и минаха първите два етапа на елиминациите, футболните фенове по света вече търпеливо очакват финалното каре на ЕП 2024.

Дебютантите от Грузия са приказката на турнира, като победиха един от фаворитите Португалия, за да си пробият път към осминафиналите.

Не само това, но и техният №22 - нападателят Жорж Микаутадзе, все още дели лидерската позиция в надпреварата за "Златната обувка". Той има на сметката си три гола, колкото и Коди Гакпо, Джамал Мусиала и Иван Шранц, но ще е чудо, ако конфигурацията остане така докрая на турнира.

Грузинците не успяха срещу Испания на 1/8-финала(1:4), но играха достойно.

Ще хвърлим поглед назад към някои от ключовите факти и цифри в груповата фаза на надпреварата на Стария континент:

23 - Светкавичен старт на Албания

Преди сблъсъка на Албания с Италия, най-бързият гол, отбелязан на европейското първенство, е отнемал една минута и седем секунди. Това попадение датира отпреди 20 години, от Евро 2004, когато Дмитрий Кириченко изведе Русия напред срещу Гърция.

Но на 15 юни Недим Байрами от Албания изстреля напред аутсайдерите срещу защитаващите титлата си само за 23 секунди!

Макар че италианците скоро след това преодоляха изоставането си и Албания в крайна сметка напусна състезанието преди последните 16, тяхната смела кампания завинаги е записана в учебниците по история.

900 - Знаков гол за Шмид

Последният мач на Австрия в групата срещу Нидерландия беше значим по много причини, както и вероятно един от най-забавните сблъсъци на ЕП 2024 досега.

Трилърът с пет гола, в който Австрия спечели с 3:2, помогна на отбора на Ралф Рангник да оглави групата, принуждавайки неубедителният тим на Франция да се класира на второ място.

Но именно голът на Романо Шмид, малко преди изтичането на час, се оказа значим, превръщайки се в 900-ия отбелязан в историята на европейските първенства.

Той се присъединява към Тиери Анри и Нани като играчи, които са отбелязали важни моменти в историята на състезанието.

16 години и 338 дни - испанецът Ямал влиза в историята

Не е за вярване, че 16-годишно момче, родено през 2007 г., играе на ЕП 2024. При това не просто с участие, а като ключов играч за Испания.

Точно това прави Ламин Ямал.

Сезонът е доста пробивен за тийнейджъра, който през миналата година се превърна в неразделна част от Барселона. През септември 2023 г. той получи първата си повиквателна за националния отбор и оттогава не е поглеждал назад.

Сега Ямал е най-младият играч, който някога се е появявал на европейско, подобрявайки рекорда на Качер Козловски от 2020 г. - записан през 2021 г. - когато той участва за Полша на възраст 17 години и 246 дни. Този нов рекорд обаче може да отнеме известно време, за да бъде победен.

38 години, 338 дни - крайъгълният камък на Модрич

От най-младия крайъгълен камък до най-възрастния. Макар че Лука Модрич не беше най-възрастният играч, участвал в тазгодишния турнир - тази титла принадлежи на 41-годишния португалски защитник Пепе, възрастта на полузащитника беше фактор за друг важен момент.

В това, което се оказа последният му мач на европейско първенство, Модрич изстреля Хърватия напред срещу Италия, само миг след като пропусна дузпа, в мач, който беше задължителен за достигане до последните 16.

На 38 години и 338 дни той се превърна в най-възрастния играч, отбелязал гол в историята на надпреварата.

В крайна сметка Италия изравни в последните секунди (1:1), което разби сърцата на хърватите и прекъсна турнира им.

4 - И група Е влезе в историята

Това, което се разигра в група Е, не приличаше на нищо, което европейското първенство е виждало досега.

В нея се събраха Белгия, Словакия, Румъния и Украйна и всички завършиха с почти еднакви резултати. Три изиграни срещи, една победа, едно равенство, една загуба. По четири точки.

В крайна сметка всичко щеше да се сведе до головата разлика, от която Украйна отстъпваше с минус два. Те станаха първият отбор, който завършва на дъното на групата, като същевременно печели четири точки.

Това беше първият случай в историята на европейските първенства, но по стечение на обстоятелствата това се е случвало и преди на Световното първенство през 1994 г., също в група Е. Тогава подредбата е Мексико, Република Ирландия и Италия, а зад борда остава Норвегия, като нито един отбор няма отрицателна голова разлика!

А сега ви представяме и Идеалния отбор на груповата фаза:

ЕП 2024 достигна до фазата на елиминациите, но само четири от 16-те отбора, които излязоха от групите си, са все още са в играта - Испания, Франция, Англия и Нидерландия.

Доста от големите играчи участват в битката за трофея, но не всички от тях бяха впечатляващи по време на груповата фаза, което означава, че много отбори с по-малък капацитет и интерес към тях са предоставили играчи за Идеалния отбор на груповата фаза.

Предстои да разберем доколко този тим ще прилича на отбора на турнира след финала на 14 юли, но след първите три мача преди елиминациите това са играчите, които направиха най-голямо впечатление.

Вратар

Гиорги Мамардашвили (Грузия) - Страж беше впечатляващ по време на груповия етап, като изигра ключова роля за класирането на страната му за последните 16 за път в първия му голям международен турнир.

Защита

Дани Карвахал (Испания) - Играчът на Реал Мадрид вкара първия си международен гол при победата срещу Хърватия и успя да създаде ефективно партньорство с Ламин Ямал по десния фланг.

Пепе (Португалия) - 41-годишният футболист доказа, че възрастта е само цифра, като в първите два мача на "мореплавателите" се представи отлично и ограничи Чехия и Турция до един гол.

Марк Гуехи (Англия) - В някои моменти имаше притеснения от отсъствието на Хари Магуайър от състава на Англия, но Гуехи се адаптира блестящо и изглежда изгражда свой собствен ефективен контакт с Джон Стоунс.

Александър Прас (Австрия) - Играчът на Щурм Грац може да играе в средата на терена, но на ЕП 2024 най-често се появяваше отляво и беше важна част от подпомагането на впечатляващата атакуваща игра на австрийците.

Полузащита

Н'Голо Канте (Франция) - Досега в Германия Канте на моменти връщаше годините назад, като предлагаше много от играта си, с която си спечели име.

Тони Кроос (Германия) - Много се говори за решението на германската легенда да се оттегли и след последните му изяви може да се каже, че със сигурност не е бил принуден да се пенсионира. Продължаваше да диктува играта и беше от ключово значение за надеждите на домакините. Но те се изпариха след четвъртфинала с Испания.

Марсел Забитцер (Австрия) - Полузащитникът на Борусия Дортмунд понякога е игра извън традиционната си позиция на европейското, но неведнъж е успявал да повлияе на мачовете в офанзивен план. Победната му атака срещу Нидерландия също беше блестящо реализирана.

Атака

Джамал Мусиала (Германия) - Мнозина очакваха от германското "дете-чудо" звезден турнир и до излизането от групата той оправдава очакванията. Вкара два гола преди елиминациите и беше основният плеймейкър на Бундестима, дори при наличието на Флориан Вирц.

Ламин Ямал (Испания) - Готовността на младия играч да се справи срещу всеки съперник е важна част от начина, по който Испания атакува, а способността му да създава малки моменти на гениалност - като асистенцията му за Карвахал срещу Хърватия - може да се окаже ключова в последните етапи.

Жорж Микаутадзе (Грузия) - С третия си гол досега Микаутадзе стана лидер в борбата за "Златната обувка", когато реализира дузпа срещу Португалия. Представянето му е жизненоважно за Грузия, като той се сработваше чудесно с Кварацхелия при всяка контраатака, а също така задържа и свързва добре играта.