Евроагенцията по лекарствата : Жените на контрацептиви да внимават с "АстраЗенека"

Здраве
19:05 - 31 Март 2021
6227
Евроагенцията по лекарствата: Жените на контрацептиви да внимават с "АстраЗенека"

Към този момент, прегледът на сигналите по отношение на ваксината срещу коронавирусните усложнения на "АстраЗенека/Оксфорд" не открива специфични рискови фактори, като възраст, пол или предишна анамнеза за нарушения на кръвосъсирването, за тези много редки събития. Причинно-следствена връзка с ваксината не е доказана, но е възможна и анализът продължава. Това е заключението след поредното заседание на Европейската агенция по лекарствата (ЕMA). 

Както вече бе съобщено, след първата вълна истерия заради тромбоцитопении и съобщения за тромбози при пациенти, на които е приложена първата игла от векторния препарат, ЕМА все още смята, че ползите от ваксинирането срещу COVID-19 многократно надвишават рисковете. 

От новите данни според доклада на ЕМА става ясно, че има 269 случая на емболии и тромботични инциденти в ЕС след приложение на "Астра Зенека", като средната възраст е 70 години. Седем от тях са били фатални, като смъртните случаи са на хора между 24 и 60-годишна възраст. 

Тромботична тромбоципенична пурпура не е сред докладваните странични реакции. "Въпреки че конкретни данни за повишен риск от развитието на венозни тромбози няма, изследваният трябва да продължат. Това е потенциален риск и при наскоро одобрената ваксина "Янсен" на компанията "Джонсън и Джонсън", която също е аденовирусна, отбелязват от ЕМА. 

Докато артериалните тромбози са по-вероятни при третата възраст, дълбоковенозните обикновено засягат младите със средна възраст 35 години и са 2 пъти по-често срещани при жени, отколкото при мъже. Диагностицирането е трудно и често е забавено.

Най-често се проявява като главоболие, припадъци, парези и промени в психологическото състояние на пациентите. Рисковите фактори за развитието на такава тромбоза са множество и са свързани както с генетични аномалии, както и инфекции, предишни оперативни намеси, лумбални пункции. 

Особено рискови, отбелязват от евроагенцията, са жени в репродуктивна възраст, приемащи контрацептиви, такива на хормонозаместителна терапия, бременните.