Евробарометър: Едва 17% от българите имат доверие на парламента

Политика
15:33 - 23 Май 2024
1621
Евробарометър: Едва 17% от българите имат доверие на парламента

Общо 56 на сто от българите заявяват, че не се тревожат за икономическото състояние на тяхното семейство или за тяхната работа. Това показват данни от проучване на "Евробарометър", представени днес от Европейската комисия.

В ЕС средно 72 на сто не се безпокоят за семейните финанси, а 63 на сто - за работата си.

Според 67 на сто от българите и 58 на сто от останалите в ЕС обстановката в тяхната страна е лоша.

По въпроса за състоянието на икономиката в тяхната страна за следващите 12 месеца у нас 24 на сто заявяват, че тя ще се подобри (21 на сто в ЕС), а 34 на сто (40 на сто в ЕС), че ще остане без промяна. Сходни са отговорите на въпроса как ще се развие пазарът на труда, а попитани как ще се промени европейската икономика, 29 на сто от българите са оптимисти (19 на сто в ЕС), 31 на сто не очакват промяна (45 на сто в ЕС), а 16 на сто очакват влошаване (26 на сто в ЕС).

Попитани кои са двете най-големи предизвикателства пред ЕС днес, участниците в допитването поставят войната в Украйна и имиграцията. Като най-голямо предизвикателство пред собствената им страна те посочват инфлацията и икономиката.

Половината (49 на сто в ЕС и 52 на сто у нас) от участниците изразяват доверие в институциите на ЕС.

В националните парламенти имат доверие 36 на сто в ЕС и 17 на сто у нас. В правителствата доверието е 33 на сто средно в ЕС и 19 на сто у нас.

За 53 на сто от българите ЕС има положителен образ (44 на сто в другите европейски страни). Попитани за най-важните задачи пред ЕС в следващите пет години, българите поставят на първо място икономиката (34 на сто), както и равенството в обществото (32 на сто) и сигурността и отбраната (31 на сто). При осреднените отговори за ЕС на първо място са сигурността и отбраната (34 на сто), следвани от опазването на околната среда (30 на сто) и здравето (26 на сто).

Попитани какво действие на ЕС би имало най-благоприятно въздействие, на първо място участниците в допитването поставят осигуряването на мир.