Евродепутат: Имаме си работа с някакъв психопат , който иска да води война

Новини
09:10 - 08 Март 2022
6435
Евродепутат: Имаме си работа с някакъв психопат, който иска да води война

"Европа и нейните институции направиха достатъчно, за да спрат войната, но си имаме работа с някакъв вид психопат, който иска да води война".

Това заяви в интервю за предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" чешката евродепутатка Маркета Грегорова от Пиратската партия. Тя е част от Комисията по външни работи в Европейския парламент и комисията по въпросите за външната намеса и дезинформацията.

"Путин е изолиран от две години насам и нещата, които казва за нуждата от денацификация на Украйна са не само странни, това са лъжи. Не можеш да предвидиш поведението на такъв човек. Много хора казваха преди войната, че това не е рационално, не е стратегическо решение и че Путин няма да го направи, но той все пак го направи и очевидно решенията му не са особено стратегически и рационални. Винаги някой може да каже - "можеше да направим повече в тази посока" и "това не трябваше да се случва. В Чехия ние казваме - "След битката - всеки е генерал".

Мисля, че казвайки сега, че Европа и светът трябваше да направят повече, за да спрат Путин и да предотвратят случилото се, ние ще сме генерали след войната. Сега трябва да сме генерали в битката, а не да казваме какво повече е трябвало да се направи.

Не мисля, че е можело да се направи повече, защото Путин не е рационален".

Маркета Грегорова обясни какви действия предприема сега Европейският парламент.

"Още от основаването на Европейския съюз политиките за сигурност и отбрана и всичко свързано с това, са в ръцете на отделните страни членки. Европейският парламент като институция няма възможности за взимане на решения по отношение на сигурността и отбраната, така че нещата, които можеше и които направихме, бяха резолюция, както и разговорите ни с представители на Европейската комисия и отделните държави членки. Аз и моите колеги - другите евродепутати, сме директно избрани от хората и имаме отговорност към тях, но не можем да направим нещо повече от резолюция. Това доста ме ядосва. От години говоря, че Европейския парламент трябва да може да прави повече, но все още няма такова решение от страните членки".