Евродепутат се пържи на 35 градуса в БДЖ (ВИДЕО)

Петър Витанов откри топлата вода - в родните вагони хората търпят мръсотия, жега и неудобства

Политика
12:05 - 28 Юли 2023
4690
Евродепутат се пържи на 35 градуса в БДЖ (ВИДЕО)

Евродепутатът Петър Витанов, който понастоящем е низвергнат от БСП и членува в германската социалдемократическа партия, се юрна да реформира БДЖ по немски модел. И се впусна в, както сам го нарече, експеримент, за да установи как пътуват нашенците във втора класа на железниците между двата най-големи града София и Пловдив. 

Явно за Витанов е новина, че в най-горещите юлски дни по родните тренове воаяжът се превръща в истинско изпитание и за здравето, и за нервите на човека. Но европейският представител с тлъста заплата в Брюксел стигна до установяването на няколко факта - че температурите в купетата са подобни на тези отвън и гонят 40 градуса, че не всички контакти, уж поставени на разположение на пътниците, работят и че хигиената не е на нивото на линията Хамбург-Берлин. 

Ето какво написа Витанов по повод експеримента си да пропътува разстоянието от мижавите 120 километра в знойното българско лято: 

"36 градуса навън, 35 градуса в купето. При тези условия се возят пътниците във влака по линията София – Пловдив, установи проверка на евродепутата Петър Витанов. Макар и евтино, пътуването с жп-транспорт крие куп неприятни моменти, става ясно от заснетото от него видео.

Във влака от София до Пловдив няма климатик, а прозорците са затворени плътно и температурите се покачват с всяка изминала минута. Този на връщане вече е климатизиран, но явно техниката не работи и температурите отново не се различават от тези навън. Във вагона е прашно, прозорците не се отварят, а хигиената в тоалетните е под всякаква критика.

Прозорците, дори в първа класа, рядко се отварят, освен ако човек не разполага с подръчни инструменти. В нашето купе един човек носеше отвертка и това ни спаси от задушаване“, разказа той.

Проверката показва, че няма и течаща вода в тоалетните. По време на пътуването една от вратите между вагоните се отваря, което представлява сериозна опасност за пътуващите, сред които има и много деца.

„Пътуването от София до Пловдив отне два часа и половина. На практика и с кола по нашите любими магистрали, по които винаги има някакъв ремонт, отнема толкова. За 10 лева успяхме да се придвижим и то с екологичен транспорт. Дотук с добрите новини. Неприятните моменти са свързани с отворената врата на влака, окаяния вид на тоалетните, липсата на вода и на климатик. В края на пътуването се чувствам като излязъл от сауна“, коментира Витанов, пристигайки на гарата в Пловдив.

Макар и със закъснение от графика, връщането е по-комфортно, защото е с по-модерна композиция.  

„Ако искаме да имаме по-екологичен транспорт, трябва да се направят инвестиции в държавните железници. Не може с локомотиви от 40 – 50 години да имаме устойчив жп-транспорт“, коментира Петър Витанов, който е координатор в Комисията по транспорт в Европейския парламент, а като гражданин е един от стотиците, които сигнализира за условията в БДЖ.