Евродепутати с писмо до УЕФА: Изхвърлете и Беларус от футбола

Писмото е инициирано от полския евродепутат и бивш футболен национал на страната Томаш Франковски

ЕС
21:27 - 17 Март 2023
2705
Евродепутати с писмо до УЕФА: Изхвърлете и Беларус от футбола

Писмо с подписа на над 100 Евродепутати е изпратено до президента на УЕФА Александър Чеферин.

В петицията се призовава Чеферин и УЕФА да постъпят с Беларус така, както с Русия, а именно - да изхвърлят националния тим и клубните отбори на страната от международните състезания.

Писмото е инициирано от полския евродепутат и бивш футболен национал на страната Томаш Франковски, като идва само няколко дни преди старта на квалификациите за Европейското първенство през 2024-та.

Националният тим на Беларус в никакъв случай не е сред големите претенденти за място на финалите, но все пак попадна в може би най-леката група с отборите на Швейцария, Израел, Румъния, Косово и Андора.

В писмото се призовава УЕФА да преразгледа становището си спрямо Беларус, като мнението на въпросните 104 депутата е, че страната трябва да понесе абсолютно същите спортни санкции като Русия, заради заеманата позиция по войната в Украйна.

Именно такава е практиката в почти всички останали спортове, където независимо дали говорим за пълно изхвърляне, състезаване под неутрален флаг или друга санкция, Русия и Беларус са третирани по един и същи начин.

Във футбола обаче не е така, защото на този етап беларуските клубове продължават да имат своите квоти за европейските клубни турнири, a по програма още на 25 март националният тим посреща Швейцария в европейска квалификация.

"Заради действията на режима на Лукашенко не само спрямо войната, а и спрямо хората в собствената си държава, намирам за крайно необходимо футболната общественост да вземе нужните мерки.

За мен е изключително трудно да искам това, защото в ролята си на бивш национал знам какво означава спортът за самите играчи и феновете, но понякога трябва да предприемаме най-крайните действия", каза Томаш Франковски, цитира дир.бг.