Евродепутатите от БСП скочиха на Корнелия Нинова заради "Дума"

Общество
13:02 - 14 Януари 2022
4490
Евродепутатите от БСП скочиха на Корнелия Нинова заради "Дума"

Делегацията на БСП в Европарламента възрази остро срещу политическите уволнения на журналисти от партийния вестник "Дума" и в изрична декларация заклеймиха действията на председателката в оставка и вицепремиер Корнелия Нинова. Сергей Станишев, Петър Витанов, Иво Христов и Елена Йончева категорично осъждат отстраняването на знаковите журналисти Велиана Христова и Велислава Дърева от изданието. От писмото им става ясно, че има уволнен и трети редактор - Георги Георгиев. 

Ето какво пишат те: 

"Ние, долуподписаните членове на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент, изказваме своята загриженост във връзка с недопустимото отношение на ръководството на БСП към вестник „Дума“.

 Проблемът бе повдигнат от журналистите в левия вестник с писмо от 2 декември, подписано от 30 човека. В него те говорят за цензура, тормоз и експерименти, които разрушават вестника. Броени дни преди предстоящия конгрес, ръководството на БСП отстрани три от най-авторитетните пера на левия вестник: Велислава Дърева, Велиана Христова и Георги Георгиев - журналисти, които с позицията си от години създават облика на всекидневника. Велиана Христова е и председател на синдикалната организация в редакцията.

„Дума“ съхрани духа и каузите на левицата в трудните времена на прехода. Вестникът на Продев винаги е бил еталон за честна, ценностна публицистика. Вестник „Дума“ никога не е принадлежал на ръководството, още по-малко на лидера на БСП, а на социалистите и левите хора в България. Досега никое ръководство на БСП не е посягало на редакционната свобода на журналистите в левия вестник. С тези си действия то подрива дългогодишния пакт на доверие между журналистите и читателите на „Дума“.

 Унизителното отношение, за което алармираха журналистите от левия вестник, съвпада и с унизителните изборни резултати на БСП на последните три парламентарни вота. Със сигурност кризата в „Дума“ е елемент от общата криза в партията.

Ние, българските социалисти в Европейския парламент, изразяваме своята убеденост, че „Дума“ принадлежи на лява България и изказваме своята солидарност с голямото семейство на вестника, което включва сегашните и бившите журналисти на изданието, както и верните му читатели.

Петър Витанов

Елена Йончева

Иво Христов

Сергей Станишев