Евродепутатите подкрепят Израел и искат елиминиране на "Хамас"

ЕС
15:53 - 19 Октомври 2023
1895
Евродепутатите подкрепят Израел и искат елиминиране на "Хамас"

Европейският парламент осъди атаката на "Хамас" срещу Израел и призова за хуманитарна пауза.

В резолюцията, приета днес с 500 гласа "за", 21 "против" и 24 "въздържал се", се заявява подкрепата на ЕП за Израел и се подчертава, "че терористичната организация "Хамас" трябва да бъде елиминирана".

Евродепутатите призовават и за незабавното освобождаване на всички заложници, взети от "Хамас", и признават правото на Израел на самоотбрана, "залегнало в международното право и ограничено от него". Изтъква се, че всички действия на Израел трябва стриктно да спазват международното хуманитарно право.

ЕП предупреждава, че има опасност нападенията на "Хамас" и израелската реакция да доведат до цикъл на все-по голямо насилие в региона. Поради тази причина се призовава за "хуманитарна пауза" на сраженията, като се отбелязва, че нападенията срещу цивилни лица, включително служители на ООН, медицински работници и журналисти, както и срещу гражданска инфраструктура, са сериозно нарушение на международното право.

Евродепутатите изразяват своята дълбока скръб за загубата на стотици невинни човешки животи и ранените при неотдавнашния взрив в епископалната болница "Ал Ахли" в Газа. Резолюцията призовава за независимо разследване съгласно международното право, което да установи дали става въпрос за умишлено нападение и военно престъпление и - ако това е така, се настоява извършителите да бъдат подведени под отговорност.

ЕП изразява сериозна загриженост във връзка с бързо влошаващото се хуманитарно положение в ивицата Газа и подчертава, че е важно да се прави разграничение между палестинския народ и законните му стремежи, от една страна, и терористичната организация "Хамас", от друга. Евродепутатите призовават международната общност да увеличи предоставянето на хуманитарна помощ за цивилното население в тази зона и апелират Египет и Израел да си сътрудничат с международната общност за създаване на хуманитарни коридори към Ивицата Газа.

Документът осъжда подкрепата на Иран за "Хамас" и други терористични групи в ивицата Газа. Евродепутатите отново призовават за включване на целия Корпус на гвардейците на ислямската революция и ливанската "Хизбула" в списъка на ЕС на терористичните групи. Освен това те настояват за щателно разследване на ролята на Иран и държави като Катар и Русия във финансирането и подкрепата на тероризма в региона.

Освен това се осъждат нападенията с ракети от Ливан и Сирия срещу Израел и се призовава за намаляване на напрежението в Източен Йерусалим и на Западния бряг.