Евродепутатите си избират председател

Кандидатурите на досегашната председателка Роберта Мецола и на испанската евродепутатка Ирене Монтеро

Актуални новини
12:44 - 16 Юли 2024
767
Евродепутатите си избират председател

Евродепутатите, които дадоха днес старт на новия Европейски парламент, гласуват за председател на институцията. Кандидатурите за позицията са две - на досегашната председателка Роберта Мецола и на испанската евродепутатка от левицата Ирене Монтеро.

За да бъде избран председател на Европейския парламент, е необходимо кандидатурата му да получи абсолютно мнозинство, като не се зачитат белите и невалидните хартиени бюлетини. Ако на първия тур не бъде избран кандидат, същите или нови кандидатури могат да бъдат издигнати на втори тур. Може да се проведе и трети тур. Ако нито един кандидат не бъде избран след три гласувания, двамата кандидати, получили най-много гласове, участват в четвърто и последно гласуване, при което печели кандидатът, получил по-голям брой гласове.


Двете кандидатки направиха кратки обръщения след обявяването на техните кандидатури. Мецола акцентира върху приемствеността:

"Това трябва да е институция, която да не се бои да ръководи и да се променя. Започнахме, но още не сме приключили. Трябва да укрепим и насочим по-добре нашите действия, за да гарантираме, че този парламент може да бъде законодателната и политическата сила, каквато искаме да бъде".

Ние сме тези, които трябва да посочим пътя на хората и те ще ни наблюдават, каза още Мецола:

"Хората ще ни гледат, за да им покажем пътя и дали той затвърждава нашите ценности и върховенството на закона, дали ще останем силния защитник, от който се нуждае Украйна, ще подсилим гласа на хуманизма в Близкия изток, докато търсим мирно решение на конфликта там".

"Трябва да намерим решение на войната в Украйна и това е мирът. Ако Украйна загуби, ще загуби Европа, не трябва да позволим Путин и Америка да спечелят", каза нейната конкурентка от Левицата Ирене Монтеро.