Евродепутатка се оказа актив на руските спецслужби

ЕС
13:39 - 29 Януари 2024
3703
Евродепутатка се оказа актив на руските спецслужби

Латвийската евродепутатка Татяна Жданок работи за специалните тайни служби на Русия, съобщи руската независима медия Инсайдър след проведено журналистическо разследване. Сред авторите на разследването е и българският журналист Христо Грозев.

Според информацията Жданок е руски актив под прикритие поне от 2015 г., като оттогава поддържа регулярен контакт със служители на ФСБ (бившето КГБ).

В електронната поща на Жданок е открита кореспонденция между нея и руското разузнаване, където става ясно, че евродепутатката е изпълнявала задания в Европейския парламент по нареждане на Русия.

Жданок има руски корени като ¼ от населението на Латвия и въпреки че има латвийски паспорт, тя винаги е изповядвала проруски позиции. Преди време от парламентарната група на Европейския свободен алианс (ЕСА) в ЕП изключиха от редиците си Жданок заради несъгласието й да бъдат въведени санкции срещу Русия заради инвазията й в Украйна.

През 2014 г., при руската окупация на Кримския полуостров, Би Би Си публикува материал, в който се разкрива, че Жданок работи в тясно сътрудничество с Кремъл, както и с проруски активисти, припомня 20minutos.