Еврокомисар предлага членките на ЕС да продължат да потребяват 15% по-малко газ

Между август и януари са спестени 42 млрд. куб. м синьо гориво

Новини
13:31 - 09 Март 2023
1716
Еврокомисар предлага членките на ЕС да продължат да потребяват 15% по-малко газ

Еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон ще предложи на страните-членки да продължат доброволното намаление на потреблението на газ с 15 на сто и през следващата година.

Еврокомисар Симсон, заедно с изпълнителният директор на Международната агенция по енергетика Фатих Бирол, говориха пред комисията по промишленост, проучвания и енергия на Европейския парламент.

Намалението на потреблението на газ в ЕС се прилага спрямо средното вътрешно потребление в Общността през последните 5 години, като мярката бе задействана от август миналата година и изтича в края на март.

Според еврокомисар Симсон това е позволило и да бъде съхранено повече синьо гориво в хранилищата на ЕС.

"Сега те все още са запълнени на 57 на сто от капацитета им. Това е повече от два пъти спрямо нивото от съхранените подземни количества газ през миналата година. Въведохме и рамка за намаляване на потреблението на синьо гориво. Всички страни-членки се ангажираха да намалят потреблението с 15 на сто и го направиха. В резултат то спадна с 19 на сто между август и януари и това ни помогна да спестим 42 млрд. куб. м газ."

Изпълнителният директор на Международната агенция по енергетика Фатих Бирол предупреди, че Европа трябва да се подготви за следващата зима, тъй като е възможно на международните пазари да няма количествата втечнен газ, които бяха на разположение през тази.

Може следващата зима да не е толкова мека, допълни Бирол. Той подчерта, че светът навлиза в нова индустриална ера - на енергията от възобновяеми източници, а Европа трябва да бъде част от производството на технологии за чиста енергия, където в момента големият лидер е Китай.