Еврокомисар предупреждава за дълбока рецесия

Паоло Джентилони силно притеснен от ковид-кризата

Свят
10:47 - 11 Юли 2020
2724
Еврокомисар предупреждава за дълбока рецесия

Европейският паричен съюз е заплашен от рецесия, която се задава след пандемията от коронавирус. Това заявява европейският комисар по икономиката в ЕК Паоло Джентилони в интервю, публикувано в германския вестник Die Welt.

„Рецесията става все по-дълбока от очакваната, а разликите в икономическото развитие на страните от еврозоната - по-значителни, отколкото се очакваше през пролетта“, каза еврокомисарят. 

Според Джентилони динамиката на новите случаи на коронавирус в САЩ също е тревожна. „Съединените щати са наш основен търговски партньор и това развитие на ситуацията с коронавируса там е обезпокоително, каза той.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лейен излезе с изявление, призовавайки страните от общността „да направят всичко възможно за постигане на споразумение за бюджета на срещата на върха на ЕС“ на 17-18 юли, информира БНТ. 

Джентилони изрази надежда, че с председателството на Германия в Съвета на ЕС, започнало на 1 юли, този проблем може да бъде решен. 

Според прогнозата спадът в общия БВП на страните от еврозоната през 2020 г. поради пандемията ще достигне 8,7%. Това е с един процент повече от очакваното през пролетта. Европейската комисия очаква през 2021 г. икономиката на еврозоната да се възстанови с 6,1%, което няма да е достатъчно за достигане на показателите отпреди кризата.