Еврокомисар самосиндикално "спрял" помощта за палестинците

Оливер Вархей не е съгласувал с никого от своите колеги съобщението, че европейското финансиране, уточниха от ЕК

Новини
14:47 - 10 Октомври 2023
2295
Еврокомисар самосиндикално "спрял" помощта за палестинците

Еврокомисарят по въпросите на съседството и разширяването на ЕС Оливер Вархей не е съгласувал с никого от своите колеги съобщението, че европейското финансиране за палестинците ще бъде спряно след нападението на Хамас срещу Израел.

Това заяви днес говорител на Европейската комисия, който в продължение на час отговаря на въпроси на журналисти по повод вчерашното съобщение на еврокомисаря.

По думите на говорителя Вархей е проявил самоинициатива, след което се е наложило комисията цял ден да обсъжда какво да предприеме и вечерта да огласи свое съобщение, с което опровергава еврокомисаря. Комисията снощи поясни, че хуманитарната помощ за палестинците се запазва, а тъй като засега не са предвидени други плащания за палестинските власти, ще обмисли какви да бъдат следващите действия.

Говорителят уточни, че за 2021 г. палестинските власти е трябвало да получат от ЕС 316 милиона евро, за 2022 г. - 283 милиона евро, а за тази година - около 92 милиона евро. По неговите думи ЕК ще прецени дали има злоупотреба с европейските средства и предстои да вземе политическо решение на основата на тази оценка. Той добави, че на утрешното си редовно седмично заседание еврокомисарите ще обсъдят тези въпроси. Според него засега

не може да се уточни дали председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен ще предприеме дисциплинарни мерки срещу Вархей.

ЕС не е част от конфликта между Израел и палестинците, а международен играч с чувство за отговорност, който насърчава постигането на решение за мирно съвместно съществуване, заяви говорителят. Искаме двете страни да достигнат до решение, допълни той.