Еврокомисарят Йохансон поиска да ни приемат в Шенген и по суша

Вътрешните министри трябва да вземат решение в полза на България и Румъния

Топ
21:28 - 07 Октомври 2024
2933
Еврокомисарят Йохансон поиска да ни приемат в Шенген и по суша

Вътрешните министри на страните членки на ЕС да вземат решение в полза на пълноправното членство на България и Румъния в Шенген.

Този призив отправи от трибуната на Европейския парламент в Страсбург еврокомисарят по вътрешни работи Илва Йохансон. Тя участва в дебат, посветен на връщането на граничния контрол в някои държави и бъдещето на Шенгенското споразумение за свободно пътуване.

„България и Румъния са постигнали повече от очакваното и са осъществили всички допълнителни изисквания. Затова моето послание към министрите на Съвет “Правосъдие и вътрешни работи" в четвъртък е: "Направете последните стъпки. Вдигнете контрола и по сухопътните граници преди края на тази година. Те го заслужават и сега е моментът", каза Йохансон.

На 10 октомври вътрешнитие министри ще обсъждат в Люксембург състоянието на прилагането на Шенгенското законодателство в България и Румъния.

Двете страни влязоха в пространството за свободно вдижение на 31 март, но само по въздух и вода. Единствено Австрия се противопостави на пълноправното им членство. В Съвета обаче е необходимо пълно единодушие, за да бъде решен въпросът.

Министрите на вътрешните работи ще дебатират въпроса на 10 октомври на заседанието си в Люксембург.

Шенген е в тежка криза и не отговаря на геополитическите реалности и рисковете, пред които сме изправени. Шенгенското споразумение трябва да бъде реформирано, за да се гарантират сигурността на страните членки и нулева нелегална миграция“, заяви българският евродепутат Станислав Стоянов от „Възраждане“ и групата „Европа на суверенните нации“ (ЕСН).

По думите му това означава, на първо място, да се укрепят външните граници на ЕС, а страните членки, натоварени с тяхната охрана, да бъдат подпомогнати финансово. Съюзът, от своя страна, трябва да следи за правилното изразходване на тези средства, смята Стоянов.

И заключи, че подходът към сигурността и миграцията трябва да бъде изцяло преосмислен, ако искаме сигурност.