Евролидерите се разбраха: Частично ембарго на вноса на руски петрол

Новини
07:59 - 31 Май 2022
3925
Евролидерите се разбраха: Частично ембарго на вноса на руски петрол

След часове напрегнати преговори в Брюксел евролидерите постигнаха съгласие за частично ембарго на вноса на руски петрол.

Забраната е част от шестия пакет от санкции и ще засегне само доставките по море, но не и вноса по тръбопроводите. Това обхваща повече от 2/3 от вноса на руски петрол за Европейския съюз.

В Туитър председателят на Европейския съвет Шарл Мишел написа, че със споразумението се прекъсва "огромен източник на финансиране за военна машина на Москва".

По време на продължаващата среща на върха в Брюксел Мишел коментира също, че максималният натиск върху

Русия ще сложи край на войната, а петролното ембарго съкращава огромен източник за финансиране на военната машина.

Мишел отбелязва, че решението е компромисно - "за" налагане на санкции на Москва, но и съобразено с позицията на Унгария.

Ето какво заяви по-рано унгарският премиер Виктор Орбан: "Ние сме готови да подкрепим шестия пакет, ако има решения за сигурността на енергийните доставки на Унгария. Досега нямаме такива. Решението за тръбопровода не е лошо. Но са ни необходими гаранции, че в случай на инцидент с тръбопровода през Украйна, ще получаваме руски петрол от други източници. Ако ги получим, добре".

Лидерите на 27-те решиха също да отпуснат повече от 9 милиарда евро финансова помощ за Украйна с цел по-добрата ѝ "финансова ликвидност".

Като част от шестия пакет от санкции срещу Москва, евролидерите решиха още, че най-голямата руска банк - "Сбербанк", ще бъде изключена от системата за международни разплащания SWIFT.

Срещата на върха в Брюксел ще продължи и днес.