Европа е изправена пред нова енергийна криза

Свят
12:40 - 08 Октомври 2024
1282
Европа е изправена пред нова енергийна криза

Страховете от нов възможен енергиен кошмар, който отново ще подложи на изпитание крехките икономики, се задават в Европа след ескалацията на военните действия в Близкия изток, пише електронното издание на в. "Катимерини".

Възможността за тотална война в регион, който представлява една трета от световното производство на петрол, сега представлява реална заплаха за глобалния пазар на петрол и увеличава риска от нови смущения в глобалните вериги на стойността, нарастващите цени на енергията и храните, тъй като както и транспортните разходи, водещи до по-висока инфлация и по-ниски темпове на растеж. Последствията от подобно развитие за бедната на енергия Европа и много повече за силно зависими от енергията икономики, като Гърция, ще бъдат болезнени.

Израелски удар по енергийните съоръжения на Иран може, казват анализатори, да тласне цените на петрола обратно до 100 долара за барел, тъй като Иран представлява 4% от световните доставки. Цената на петрола Brent регистрира ръст от 5% миналия четвъртък, когато Джо Байдън каза, че САЩ обсъждат дали да подкрепят евентуални израелски атаки срещу иранската енергийна инфраструктура.

Още по-лошият сценарий предвижда ирански контраудар върху енергийната инфраструктура на Израел и възможно затваряне на Ормузкия пролив, през който минават над 20% от световните доставки на петрол.