Европа губи €100 млрд. заради забавените ваксини

Актуални новини
10:07 - 08 Март 2021
564
Европа губи €100 млрд. заради забавените ваксини

Европейският съюз може да загуби до 100 милиарда евро поради притесненията на инвеститорите относно "бавния" темп на ваксинационните кампании, пише „Блумбърг”.

Както отбелзва агенцията, борбата срещу коронавируса в Европа върви по-бавно от очакваното и това от своя страна води до забавяне на икономическото възстановяване и бави възстановяването на работата на бизнеса.

Освен това инвеститорите са загрижени от нарастващото разпространение на COVID-19 в ЕС, тъй като това може да наруши техните стратегии, добавя агенцията, позовавайки се на изявления на „BlackRock Investment и Bank of America”, цитира БГНЕС.

"Европа трябва да ускори темпото на ваксиниране, ако иска да победи вируса. <...> В същото време (процесът на ваксиниране) е затруднен от бюрокрация и противоречиви изявления на властите", цитира агенцията директорът на Основния фонд за глобални инвеститори Симу Шах.

На етапа на разработване на ваксините Европейската комисия е договорила около 2,3 милиарда дози за страните-членки на съюза. Населението на ЕС е около 450 милиона.

Въпреки, че употребата на трите лекарства е одобрена на централно ниво в Европейския съюз, с производителите са сключени предварителни договори. Независимо от това, държавите се сблъскват с недостатъчно изпълнение на заявките в нарушение на задълженията на фармацевтичните гиганти