Европа и САЩ все повече се отказват от месото

Новите данни се основават на проучване в бранша и повече от 40 интервюта с експерти

Свят
14:41 - 24 Март 2021
2104
Европа и САЩ все повече се отказват от месото

Бързият растеж на растителните алтернативи на животинските продукти може да означава, че Европа и Северна Америка ще достигнат "пик на месото" към 2025 г., в който момент консумацията на конвенционално месо започва да спада. Това се казва в доклад, цитиран от "Гардиън".

Проучването също така прогнозира, че месото на растителна основа ще съответства на нормалното месо по отношение на цената до 2023 г. и че девет от десет от любимите ястия на хората по света - от пица пеперони до суши - ще имат реалистични алтернативи до 2035 г.

В доклада на Boston Consulting Group (BCG) и Blue Horizon Corporation се казва, че е много вероятно алтернативните протеини да завладеят 11% от световния протеинов пазар до 2035 г., а 22%, ако бъде постигнат бърз технологичен и регулаторен напредък.

Все повече хора ядат алтернативи на месото и млечните продукти, тъй като нараства загрижеността за здравето, въздействието върху околната среда на добитъка и хуманното отношение към животните. В доклада се казва, че годишният пазар на алтернативни меса, яйца, млечни продукти и морски дарове е на път да достигне поне 290 млрд. долара до 2035 г.

"Най-поразителното е, че в развитите икономики ще достигнем пик през 2025 г. при някои сценарии", отбелязва Декър Уокър, ръководител на агробизнеса в BCG, като допълва: "Много се говори, че алтернативните протеини са футуристични и че на много хора не им допада концепцията за изкуствено месо. Но това, което повечето хора не осъзнават, е, че всъщност вече сме в момент, когато (традиционната) консумация на месо ще намалее за първи път в историята. Глобалните последици от преминаването към алтернативни протеини са значителни."

Ако алтернативните протеини нараснат до 11% от продажбите през следващите 15 години, докладът изчислява, че 1 млрд. тона емисии на въглероден диоксид (CO2) ще бъдат избегнати, земеделски земи, еквивалентни на територията на Великобритания, ще бъдат освободени от подпомагане на добитъка и 50 млрд. пилета по-малко ще бъдат отглеждани.

Уокър каза, че алтернативите на месото вече са убедителни в рецепти като спагети болонезе, където те са само малка част от общия вкусов профил. Необработените разфасовки месо ще бъдат последните, които имат реалистични алтернативи, посочва той и вметва "когато правите пържола, всичко трябва да е идеално".

От своя страна Роузи Уордъл, партньор в Synthesis Capital, която инвестира в алтернативни протеини, изтъква: "От това, което сме виждали като инвеститори в този нововъзникващ сектор през последните шест години, смятам, че 11% алтернативни протеини до 2035 г. е консервативно число. Като се има предвид съвпадението на факторите, движещи инерцията в сектора, бих се обзаложила, че 22% е по-вероятният резултат до 2035 г."

Избягването на конвенционалните месни и млечни продукти е най-големият начин да се ограничи екологичното ви въздействие върху планетата според учените. Редовната консумация на месо наскоро беше свързана с повишен риск от сърдечни заболявания, диабет и пневмония.

Друг доклад от 2019 г. показа, че повечето "месо" няма да идва от заклани животни през 2040 г., докато директорът на Организацията на ООН за прехрана и земеделие заяви преди година, че пикът на месото се приближава в богатите страни. Във Великобритания заведенията за хранене в училищата и болниците наскоро обещаха да намалят месото, което сервират, с 20%, а коалиция от британски здравни професии поиска климатичен данък върху месото.

Новият доклад се основава на проучване в бранша и повече от 40 интервюта с експерти. В него се казва, че нарастващата загриженост от страна на потребителите и инвеститорите относно въздействието на месото води до търсене, което ще позволи на алтернативните протеинови продукти да съответстват плътно на вкуса, структурата и цената на животинските протеини, като само това ще доведе до увеличаване на пазарния дял от 2% днес до 11% през 2035 година.

Предоставянето на технологични подобрения за повишаване на ефективността би увеличило пазарния дял до 16% до тази дата. "Има технологии, които се справят с тези предизвикателства, но те не са на нивото на стабилност или осиновяване, от което се нуждаете", каза Декер. "Но не е нужно да се случват чудеса - това е просто по-бързо приемане на технологии, които вече са в процес на подготовка."

Ако политиците въведат цени на CO2 и подпомогнат земеделските производители да преминат от животновъдство към алтернативни протеини, делът може да нарасне до 22%, се казва в доклада, давайки темп на растеж, който ще доведе до пик на месо в Европа и Северна Америка до 2025 г.

Докладът прогнозира, че две трети от алтернативните протеинови продукти през 2035 г. ще бъдат на растителна основа, една пета се произвежда от микроби, както е Quorn, а около 10% ще бъде месо, отглеждано в биореактори. Културното месо е одобрено за продажба за първи път през ноември в Сингапур, въпреки че докладът казва, че такова месо ще остане по-скъпо от обикновеното месо до началото на 2030-те.