Европа купи рекордно количество втечнен газ

Континентът се опитва да намери алтернатива на синьото гориво от "Газпром"

Новини
14:28 - 31 Януари 2022
2479
Европа купи рекордно количество втечнен газ

Европа внесе рекорден обем втечнен природен газ през януари, като така континентът се опитва да намери алтернатива на синьото гориво от "Газпром" в случай на форсмажорни обстоятелства, пише в-к "Комерсант".

На 28 януари вносът на втечнен газ в Европа за денонощие е бил 334 млн. куб. м, т.е. надминава, макар и с малко, рекордът за внос за денонощие от ноември 2019 г. (329 млн. куб. метра).

Според предварителните резултати, за януари вносът на втечнен газ в Европа е 10,36 милиарда кубически метра, което е максималният месечен внос досега.

Предишният рекорд беше поставен през ноември 2019 г., когато европейските потребители закупиха 9,9 млрд. куб. м втечнен газ.

За сравнение, през декември 2021 г. доставките на втечнен газ за Европа възлизат на 7,3 милиарда кубически метра, т.е. скокът за януари спрямо предходния месец е с над 40%.

Големият ръст в покупките на втечнен газ от Европа се обяснява с няколко причини. От една страна, продажбата на газ за Европа е изгодна за американските доставчици, особено на фона на рязкото покачване на цените на синьото гориво в региона.

Друга причина за необходимостта от синьо гориво, е липсата на нови поръчки за доставки по съществуващи договори за горива.

Изданието посочва в същото време, че нуждата на Европа от газ не може да бъде покрита от доставките на втечнен природен газ, следователно, не е възможно напълно да се изтласка руският газ от европейския пазар.