Европа отбелязва 225 години от рождението на Пушкин

В Брюксел живее Александър Пушкин, пряк потомък на поета, който носи неговата фамилия

ЕС
12:59 - 06 Юни 2024
2166
Европа отбелязва 225 години от рождението на Пушкин

Днес се отбелязва 225-годишнината от рождението на Александър Сергеевич Пушкин, смятан от мнозина за най-значимия руски поет и основоположник на съвременната руска литература, съобщи ТАСС.

В родината му протече мащабна подготовка за отбелязването на годишнината. Музеи, галерии, театри и обществени места подготвиха за своите посетители събития, посветени на поета, драматург, прозаик, публицист, белетрист, историк и литературен критик и неговото творчество.

Москва днес организира фестивала "Нашият Пушкин. 225", който ще представи дигитален двойник на поета. Планирано е и зрелищното шоу с участието на  поети, актьори и музикални групи.  На церемонията по откриването ще има и "Литературен дуел" - своеобразно преосмисляне на творчеството на Пушкин от съвременни поети, певци и музиканти.

В Санкт Петербург фестивалите, концертите и изложбите, посветени на поета, ще продължат през цялата година, като само във Всерусийския музей "Пушкин" в рамките на юбилейната програма са планирани 34 изложби. 

Във френската столица Париж бяха открити три изложби, посветени на 225-годишнината от рождението на Александър Пушкин.

В столицата на Белгия - Брюксел, се организира музикална вечер, посветена на двама гении от една и съща епоха - на Александър Пушкин, чиято 225-годишнина от рождението се чества днес, и на композитора Михаил Глинка, чиято 220-годишнина също се отбелязва тази година.
    
В Брюксел живее Александър Александрович Пушкин, пряк потомък на поета, който носи неговата фамилия. Съпругата му Мария също е потомка на поета, но по женска линия. Поради напредналата си възраст съпрузите не можаха да вземат лично участие в музикалната вечер, но се обърнаха към участниците в нея с кратко видеопослание.

На снимката: Портрет на А.С.Пушкин“ от Орест Кипренски