Европа отпуска блокадата, отварят фабрики, магазини и училища

Най-поразените държави отхлабват мерките срещу пандемията от коронавируса

Актуални новини
14:11 - 13 Април 2020
3701
Европа отпуска блокадата, отварят фабрики, магазини и училища

Някои европейски държави, сред които и най-поразените от коронавируса Испания и Италия, започват да вдигат блокадата и да отхлабват мерките, въпреки че заразата не стихва.

В Испания фабрики и различни предприятия отново отварят врати и стартират от днес след двуседмична карантина. Полицията осигури милиони маски по станциите на метрото, за да могат хората отново да отидат на работа. Двуседмичната хибернация на по-несъществения бизнес бе наложена на 30 март и бе прекратена днес, въпреки че вчера имаше 619 смъртни случая - със 109 повече, отколкото в събота. Основната карантина обаче остава в сила - барове, нощни клубове и ресторанти може да остана затворени още седмици наред.

Някои политически лидери не са съгласни със стъпките да се размрази бизнеса и настояват всички карантинни мерки да останат поне за още две седмици. Далеч сме от победата, но искаме да спечелим тази война, отговори премиерът на Испания Педро Санчес. Заразените в Испания са дори повече от тези в Италия - 166 019, като най-поразените области са столичата Мадрид и Каталуня.

В Италия възнамеряват от утре да бъдат отворени книжарниците, стационарните магазини и магазините за детски дрехи. В Дания в сряда ще се отворят училищата и центровете за всекидневни грижи, което ще позволи на родителите да се върнат на работа. В Австрия също планират отварянето на някои магазини тази седмица, докато във Франция се очаква президентът Еманюел Макрон да обяви по-късно днес, че пълната блокада ще остане още седмици.