Европа пита руските творци какво мислят за инвазията в Украйна

Култура
18:29 - 24 Февруари 2022
4763
Европа пита руските творци какво мислят за инвазията в Украйна

Прочутият руски диригент Валерий Гергиев, известен и с близостта си с руския президент Владимир Путин, бе помолен от "Ла Скала" в Милано да изясни позицията си по инвазията в Украйна, съобщи АФП. В сряда Гергиев дирижира премиерата на "Дама Пика" от Чайковски в "Ла Скала".

Директорът на оперния театър Доминик Майер и кметът на Милано Джузепе Сала са изпратили съобщение до руския маестро, в което го молят да направи изявление с призив за "мирно решаване" на руско-украинския конфликт. В случай на отказ, участието на диригента в следващите представления на "Дама Пика" между 5-ти и 13-ти март, може да бъде компрометирано.

Джузепе Сала, който е и председател на борда на директорите на "Ла Скала", предупреди публично в четвъртък, че ако не получи отговор, "може да намерим друг диригент" за следващите представления.

Директорът на престижния Мариински театър в Санкт Петербург, 68-годишният Валерий Гергиев е един от най-търсените диригенти в света.

Руският диригент Валерий Гергиев, който непрекъснато гастролира на Запад, е близък до Владимир Путин

Близостта му с руския президент Путин, с когото се познават от 1992 г., декларациите му за анексирането на Крим или за изявите на "Пуси Райът", концертите в бомбардирана Южна Осетия и в Палмира, Сирия, му донесоха доста противоречиви оценки през последните години.

Запитан от АФП в Париж през 2018 г., Гергиев даде да се разбере, че не желае да говори за политика, но приветства преизбирането на Путин за нов президентски мандат.

Френският актьор Жерар Депардийо преди години обяви, че обожава Путин и не след дълго получи лично от него руски паспорт

В социалните мрежи днес бяха отправени подобни питания и към редица изявени руски творци, сред които кинорежисьорът Никита Михалков. Той неведнъж е изказвал мнения, че Украйна и Беларус трябва да станат част от Русия и да образуват единна държава на равноправни републики.

Интересно е какво мислят за войната на Путин спрямо Украйна и западни артисти, които го подкрепят като Жерар Депардийо и Стивън Сегал, които имат руско гражданство, както и сръбския режисьор Емир Кустурица. Преди дни той стана главен режисьор в театъра на руската армия.