Европа пуска „Ремдесивир” за лечение на Covid-19

Здраве
12:49 - 18 Май 2020
2377
Европа пуска „Ремдесивир” за лечение на Covid-19

Европейската агенция по лекарствата ще издаде в близките дни първоначално разрешително за използването на медикамента "Ремдесивир" за лечение на коронавируса, обяви ръководителят на агенцията Гуидо Раси, цитира от в. "Гардиън".

„Предстои да бъде издадено условно пазарно разрешение в близките дни“, каза той по време на изслушване пред Комисията по околна среда и обществено здраве в Европарламента в Брюксел. Препаратът е разработен от американска компания за лечение на ебола.

Европейската агенция по лекарствата вече издаде препоръка за т.нар. състрадателна употреба на "Ремдесивир" в страните от ЕС. Това означава, че подобен препарат може да се прилага при тежкоболни пациенти в ЕС, въпреки че все още няма издадено разрешение за употреба.

В началото на май Агенцията за храните и лекарствата в САЩ по бърза процедура издаде разрешение за използването на медикамента за лечение на COVID-19.

Пред евродепутатите шефът на Европейската агенция по лекарствата Гуидо Раси каза също, че се търсят възможности по-бързо да се осигури достъп до други видове терапии срещу COVID-19. Сред тях са такива с антитела, за които се смята, че могат да "неутрализират" вируса.