Европа се връща към живот, но с маски, дистанция и без молове

Новини
08:34 - 05 Май 2020
4157
Европа се връща към живот, но с маски, дистанция и без молове

Европа и светът постепенно отменят строгите мерки за физическа дистанция, наложени за предпазване от COVID-19.

Основната стратегия е следната:

- маски се носят на обществени места и в транспорта;

- работата трябва да се върши от вкъщи, където е възможно, а където не е - да се наложи по-голяма дистанция между работещите;

- ресторантите и моловете, където се наблюдават най-големи струпвания на хора ще отворят последни.

Различни са стратегиите спрямо връщането на учениците в училищата - на много места учебната година ще завърши дистанционно. Дания обаче върна децата в образователните институции като първи ход и разгневи родителите с това, макар целта да е именно родителите да са свободни да тръгнат на работа.

Дори Италия и Испания, които бяха най-тежко пострадалите европейски държави, вече гледат с надежда към бъдещето.

Италия: Все още са забранени големите събирания с приятели, повечето магазини ще останат затворени до 18 май, училищата, кината и театрите са затворени до второ нареждане. Италианците вече могат да посещават роднините си, да се събират на ограничени по брой групи, парковете се отварят, запазва се социалната дистанция между хората в тях. Подновява се изцяло работата в строителството и търговията на едро. Кафенетата, ресторантите и баровете ще продават храна за вкъщи.

Училищата няма да отварят врати до септември. Ограниченията за придвижване от една област на друга остават. Маските са в сила за летищата и гарите и за обществения транспорт. Подновяват се пътническите полети на летищата Чампино в Рим и Перетола във Флоренция, които бяха сред временно затворените летища в страната заради епидемията.

Испания: Мадрид вече работи за спасяване на летния сезон - предвижда се от 11 май постепенно и контролирано да започне да отваря барове, хотели и ресторанти.

Испания рискува много с това постепенно вдигане на карантината в туризма, който осигурява 12 процента от брутния вътрешен продукт и 13 процента от заетостта, а секторът би могъл да загуби до 60 процента от годишния си оборот. Това сочат данните на работодателската организация в туристическия сектор Екселтур (Exceltur).

От вчера подновиха работа малки търговски обекти като фризьорски салони, които могат да приемат индивидуални клиенти след предварително уговорен час. Баровете, кафенетата и ресторантите ще продават стока за вкъщи. Маските са задължителни в обществения транспорт. На малки острови от Канарския и Балеарския архипелаг ще бъде разрешено отварянето на повечето магазини, музеи и тераси на барове и ресторанти, но при ограничен капацитет. Там също ще бъдат отворени хотели, но при определени условия. Училищата остават затворени до септември.

Франция: Носене на маски, стотици хиляди тестове за коронавирус всяка седмица и насърчване на работата от вкъщи - така Франция отхлабва мерките за дистанция. Правителството иска да прави поне 700 хил. теста всяка седмица. При положителен резултат, властите ще трябва да идентифицират и тестват всички, които са били в близък контакт с човека, независимо дали имат симптоми. Властите ще поискат от всички тях да се изолират, като се има предвид, че не е сигурно колко точно е дълъг инкубационният период. На задължителна изолация ще подлежат тези с положителен тест, като за целта ще има и осигурени хотелски стаи.

Гърция: Близо 10 процента от затворените търговски обекти ще могат да отворят врати, сред които книжарници, магазини за електроника, оптики, пунктове за технически прегледи на превозни средства, магазини за спортни стоки, магазини за градинарски пособия, фризьорски салони и козметични студия, които ще работят с предварително записване, както и шивашки ателиета. Църквите ще отворят врати за индивидуални молитви.

От 1 юни ще започне постепенно отваряне на моловете, откритите ресторанти и кафенета, летните кина, целогодишно работещите хотели, увеселителните паркове, площадките за игра, закритите ресторанти и кафенета, сезонните хотели и курорти и закритите спортни клубове. Очаква се в идните дни правителството да обяви правила за ресторантите, хотелите, салоните за красота, плувните басейни и ползването на плажовете.

Турция: Президентът Реджеп Ердоган обяви, че Турция ще започне да отпуска мерките постепенно през май, юни и юли. Първо възрастните хора и младите ще могат да излизат за четири часа веднъж седмично от следващата седмица. Ще бъдат разхлабени ограниченията за пътуване в седем града, с изключение на Истанбул, Измир и Анкара. Моловете, бръснарниците и някои магазини ще отворят на 11 май. Университетите ще се върнат към дейност на 15 юни.