Европа се втурна да инвестира за нови LNG терминали, но търсенето на газ спада

Голяма част от разширяващата се инфраструктура може да се превърне в блокирани активи до края на десетилетието

Новини
15:07 - 17 Септември 2024
680
Европа се втурна да инвестира за нови LNG терминали, но търсенето на газ спада

Европа може вече да е преминала през периода на пиково търсене на втечнен природен газ и голяма част от разширяващата се инфраструктура за вноса му може да се превърне в блокирани активи до края на десетилетието, заяви Институтът за енергийна икономика и финансов анализ (IEEFA) в доклад, пише Oilprice.

Общият внос на LNG в Европа е намалял с 20% на годишна база през първата половина на 2024 г., според анализа на IEEFA. Институтът включва ЕС, Обединеното кралство, Норвегия и Турция.

Вносът в ЕС е намалял с 11% през първата половина на 2024 г. в сравнение със същия период на 2023 г.

Въпреки спада на вноса на LNG, много европейски страни продължават да планират инвестиции в нови терминали за внос на LNG. До 2030 г. Институтът за енергийна икономика и финансов анализ прогнозира, че това може

да доведе до над 300 милиарда кубични метра (bcm) неизползван капацитет в Европа,

тъй като търсенето е по-ниско от планирания капацитет и се очаква да спадне до края на десетилетието.

Според института търсенето на LNG от страна на Европа се очаква да спадне с 11,2% тази година до 148 млрд. куб. м, "което означава, че континентът вероятно вече е преминал пика на потреблението на LNG".

Очаква се търсенето на втечнен природен газ в Европа допълнително да спадне до 93 милиарда кубически метра през 2030 г.,

според Института.

Въпреки това страните в Европа продължават да изграждат терминали за внос на LNG, на фона на стремежа да избегнат енергийната криза от 2022 г., когато цените скочиха, разтърсиха икономиките и потопиха милиони домакинства в криза на разходите за живот.

Най-голямата икономика в Европа Например - Германия планира да разполага с до 70,7 милиона тона годишно капацитет за внос на втечнен природен газ до 2030 г., което ще я направи четвъртият по големина притежател на капацитет за внос на втечнен природен газ в света. Германия планира да има общо 10 плаващи платформи за съхранение, някои от които

ще бъдат премахнати и заменени от съоръжения за регазификация на сушата, след като бъдат построени.

Бързането да има терминали за внос на втечнен природен газ възможно най-скоро ще направи Германия четвъртият по големина притежател на капацитет за внос след основните азиатски купувачи на втечнен природен газ Южна Корея, Китай и Япония, казаха анализатори миналата година.

Според Института по-ниският внос и потребление на втечнен природен газ в Европа вече са намалили степента на използване на работещите терминали за внос на втечнен природен газ, пише money.bg.