Европа запълва газовите хранилища два месеца преди поставения срок

Резервите в ЕС са запълнени до 79,4% към 27 август

Новини
12:57 - 30 Август 2022
1822
Европа запълва газовите хранилища два месеца преди поставения срок

Европейския съюз може да изпълни целта си за запълване на газовите хранилища два месеца преди поставения срок, на фона на подготовката за тежка зима и ограничаване на доставките от Русия, както и скок на цените на енергията на континента, пише Bloomberg.

Резервите в ЕС са запълнени до 79,4% към 27 август, докато целта до 1 ноември е за запълване от 80%, според данните на Gas Infrastructure Europe. По-рано тази година ЕС засили правилата си за съхранение, след като миналата зима нивата се оказаха по-ниски от минали години, особено в германските съоръжения.

Съхранението на газ помага осигурява около 25% до 30% от горивото, консумирано през зимата.

Имайки предвид по-големи резерви Европа ще е в малко по-добра позиция при сценарий за по-нататъшно намаляване на доставките, след като Газпром започва неочаквана поддръжка на газопровода Северен поток в сряда.

По-ниските температури в Източна Европа и части от Иберийския полуостров следващата седмица, също ще помогнат за спестяване на повече газ.

Европейските цени на природния газ в понеделник падат най-много от март, след като Германия заяви, че газовите ѝ запаси се пълнят по-бързо от планираното.

Спадът в цените носи известно облекчение след ралито, като фючърсите все още се търгуват почти шест пъти по-високо от преди година.

ЕС иска да намали зависимостта си от Русия, която е най-големият доставчик на енергия в региона през последните години. Идеята е потоците да бъдат заменени от възобновяеми източници на енергия, по-голяма ефективност и внос на тръбопроводен газ и втечнен природен газ от други доставчици в средиземноморския регион, Африка, Близкия изток и САЩ.

Задължително минимално ниво на резерви ще засили сигурността на доставките тази зима и през следващите отоплителни сезони според Европейската комисия.

Резервите в Полша са запълнени до почти 100% на 27 август, докато хранилището на Португалия е също пълно. Италианските хранилища са запълнени до 81%, докато унгарските до 62%, а българските до 60%, показват данните на GIE.

Съоръженията за газ в Германия се пълнят бързо и се очаква да постигнат целта за запълване на 85% през октомври още следващия месец,

каза министърът на икономиката Робърт Хабек. Но дори и с пълни хранилища Германия може да не успее да изкара спокойно зимата, ако Русия спре газовите потоци, каза Клаус Мюлер, президент на Федералната мрежова агенция, енергийният регулатор на страната, в интервю за Bloomberg News по-рано този месец.

Най-големият вносител на енергия в ЕС рестартира въглищни електроцентрали, за да пести газ. Освен това се надпреварва да въведе в експлоатация нова инфраструктура за внос на втечнен природен газ от целия свят, като първите два плаващи терминала трябва да стартират тази зима.