Европа затяга COVID-мерките по неволя

Актуални новини
14:44 - 26 Октомври 2020
3351
Европа затяга COVID-мерките по неволя

Предстоят трудни месеци в момент, когато разрастването на пандемията от COVID-19 принуждава властите да налагат нови рестрикции, след като редица страни отчетоха рекорден ръст на инфекциите, а целият континент надхвърли прага от 250 000 починали от заразата.

За това предупредиха европейски лидери, цитирани от Ройтерс. Правителствата отчаяно се опитват да избегнат пълната карантина, която сдържаше инфекцията в началото на годината с цената на затварянето на цялата икономика, но трайният ръст на новите случаи ги принуждава неотклонно да засилват контрола, коментира БТА.

"Изправяме се пред много, много трудни следващи няколко месеца", заяви на среща с лидери на нейния Християндемократически съюз германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от в. "Билд".

Въпреки че Германия се справя относително добре в сравнение с други държави в Европа, тя също преживя рязък скок на случаите и индексът на бизнес среда Ifo днес отбеляза спад, отразявайки тревогите заради вируса.

В Испания, където бяха регистрирани повече от един милион случая на COVID-19, премиерът Педро Санчес предупреди, че страната е изправена пред извънредна ситуация, когато обяви вчера, че се въвежда полицейски час в отделни места и се забраняват пътуванията между областите в някои случаи.

Италия също въведе нови рестрикции, като нареди ресторантите и баровете да затварят след 18.00 ч., затвори кината и фитнес залите и въведе полицейски час в няколко района.

Австрийският канцлер Себастиан Курц днес заплаши да наложи карантина като последно средство, ако скокът на случаите на заразата не се успокои, предаде ДПА. Ситуацията в болниците ще определи дали ще бъде наложена нова карантина, каза Курц.

"Никоя държава в света няма да позволи системата й за интензивна медицинска помощ да стигне до предела на възможностите си", добави Курц.

В Австрия възможното претоварване на здравната система е законова предпоставка за налагане на карантина. Страната въведе вчера ограничение от шест души за частни събирания на закрито и от 12 души на открито.