Европарламентът гласува споразумението за Брекзит

72-мата британски депутати с последна сесия, местата им се преразпределят

Новини
07:48 - 29 Януари 2020
1387
Европарламентът гласува споразумението за Брекзит

Споразумението за Брекзит ще бъде гласувано днес в Европарламента в 19 ч. българско време.

За утвърждаването на важния документ са необходими гласовете на обикновено мнозинство от присъстващите в пленарната зала в Брюксел.

Завършващата утре кратка сесия на ЕП ще бъде последната за 72-ма британски евродепутати. След това местата им ще  бъдат преразпределени.

От февруари общият брой на евродепутатите намалява - от 751 досега, на 705 занапред.

За евродепутати от държави, които предстои да се присъединят към ЕС, ще бъдат запазени 46 места от освободените от британците мандати.

Останалите 27 места ще бъдат разпределени между 14 държави. Броят на евродепутатите няма да бъде намален за нито една страна, а при преразпределението на 27-те мандата някои държави ще получат между едно и пет допълнителни места заради промени в броя на тяхното население. Преразпределението не засяга България и нашата страна ще запази броя от 17 евродепутати.

Миналата седмица комисията на ЕП по конституционните въпроси даде одобрение на постигнатото споразумение между ЕС и Великобритания. Ако днес евродепутатите съберат необходимото мнозинство, до влизането в сила на споразумението остава единствено одобрение с квалифицирано мнозинство "на подпис" от Европейския съвет.

Процедурата трябва да приключи до 31 януари, когато знамето на Великобритания пред ЕП ще бъде свалено и отива  в Музея на европейската история. С настъпването на 1 февруари ще завърши британското членство в ЕС, продължило едва 47 години.

До края на февруари се предвижда Европейската комисия да представи предложение за насоките в преговорите с Лондон за бъдещите отношения.

Очаква се насоките да бъдат утвърдени от Европейския съвет, а преговорите следва да приключат до края на годината. В този преходен срок от 11 месеца Великобритания остава длъжна да изпълнява решенията на ЕС, без да участва в тяхното обсъждане и приемане.