Европарламентът призова за оставката на премиера на Малта

Евродепутатите са разтревожени от липсата на напредък на разследването на убийството на Дафне Галиция

Свят
15:54 - 18 Декември 2019
1765
Европарламентът призова за оставката на премиера на Малта

Европейският парламент призова за оставката на премиера на Малта Джоузеф Мускат във връзка с убийството на журналиста Дафне Галиция, обявиха от пресцентъра на законодателния орган.

Евродепутатите са разтревожени от липсата на напредък на разследването на убийството на Дафне Галиция. Те приеха резолюция с 581 гласа срещу 26. 83 евродепутати се въздържаха.

Парламентът предупреждава, че докато премиерът Мускат е на поста, има реален риск течащото разследване да бъде компрометирано. В текста се акцентираха върху обвинения срещу малтийския премиер в корупция и пране на пари, както и срещу други лица от кабинета му.

Европейският парламент отбелязва, че има сериозни и постоянни заплахи за спазването на върховенството на закона, демокрацията и основните права. Депутатите са особено обезпокоени по отношение на медийната свобода, независимостта на съдебната система, свободата на събиране и разделението на властите.

Евродепутатите приветстват коментара на заместник-председателя на Европейската комисия Вера Йоурова, която предупреди, че ако Малта не предприеме съдебни реформи, може да бъде стартирана процедура по Член 7 от договора за ЕС, което би довело до отнемане на право на глас в евроинституциите.

Парламентът също поиска от Малта да прекрати схемата за предоставяне на гражданство при инвестиции, тъй като това реално означава продажба на европейско гражданство и подрива борбата срещу изпирането на пари, борбата срещу трансграничната престъпност и поставя под въпрос целостта на Шенгенската зона.

В края на резолюцията депутатите приветстват създаването на ежегодна европейска награда "Дафне Галиция" за разследваща журналистика.