Европарламентът съди ЕК заради деблокираните 10 млрд. евро за Унгария

Новини
16:31 - 14 Март 2024
1480
Европарламентът съди ЕК заради деблокираните 10 млрд. евро за Унгария

Европейският парламент започна днес съдебно дело срещу Европейската комисия заради деблокирането на милиарди евро замразени средства за правителството на унгарския премиер Виктор Орбан в момент, когато неговото съгласие е от съществено значение за сключването на споразумение за започване на преговори за членство на Украйна в ЕС, предаде Асошиейтед прес.

Депутати от няколко групи в европарламента заявиха, че Орбан не е изпълнил необходимите ангажименти в областта на демокрацията и върховенството на закона, необходими за деблокирането на средствата в размер на над 10 млрд. евро (11 млрд. долара). Според тях одобрението от страна на ЕК е било просто разменна монета срещу това популисткият лидер да оттегли дългогодишните си възражения срещу започването на преговори с Украйна.

Европейската комисия, ръководена от Урсула фон дер Лайен, отхвърли твърденията, че това е било равносилно на компромис. "Комисията смята, че е действала в пълно съответствие с правото на ЕС и ще защитава своето решение пред съдилищата на ЕС", каза говорителят на ЕК Кристиан Виганд.

Орбан е в конфликт с ЕК от години за предполагаемото отстъпление на Унгария от демократичните принципи, заради което бяха блокирани милиарди евро за нея.