Европейците пътуват с дигитални документи от 2030 г.

ЕК предложи въвеждането на цифрови паспорти и лични карти

Новини
17:26 - 10 Октомври 2024
9330
Европейците пътуват с дигитални документи от 2030 г.

Еврокомисията предложи въвеждането на дигитални паспорти и лични карти, които да улеснят пътуващите до и от Шенген.

От комисията обясниха идеята - данните, които към момента се съхраняват в чипа на паспорта или личната карта, да бъдат прехвърлени на смартфон, за да се ускори преминаването през граница. На дигитален носител обаче няма да се съхраняват пръстовите отпечатъци.

“Предложението за цифровизация на паспортите и личните карти проправя пътя за по-безпроблемно и сигурно пътуване”, заяви зам.-председателката на ЕК Вера Йоурова, която отговаря за ценностите и прозрачността на ЕС.

Предложението ще включва няколко промени, тъй като пътниците от страни извън ЕС, както и гражданите на страни членки ще бъдат проверявани при преминаване на външните граници на блока. Дигитализирането на документите цели главно да подобри сигурността, тъй като ще бъде по-трудно за хората да използват фалшификати или да преминат незабелязано в Шенген. Предложението, ако бъде одобрено, освен това се очаква да подобри ефективността на граничния контрол и да позволи по-бързото преминаване на границите.

От ЕК уточняват, че нововъведенията ще са от ползва и на властите, които ще могат да се фокусират върху борбата с контрабандата на мигранти и с престъпността по външните граници на съюза.

“Всяка година 600 милиона чужденци посещават ЕС, това натоварва граничарите”, обясни еврокомисарката по вътрешните работи Илва Йохансон. Тя уточни, че държавите членки ще бъдат задължени да изкарват дигиталните документи само на хората, които са подали заявления, като физическите няма да отпаднат. Очаква се схемата да влезе в сила от 2030 г.

Правосъдният еврокомисар Дидие Рейндерс допълни, че издаването на електронни лични карти и паспорти ще разшири възможностите за ползване на онлайн услуги, което ще се отрази добре и на бизнеса.

Рейндерс увери, че електронните данни на гражданите ще бъдат добре защитени, като уточни, че промените ще обхванат 26 от страните от ЕС, Исландия, Норвегия и Лихтенщайн. Дания е единствената страна, за която европейското законодателство предвижда изключение.

“Предложението за цифровизация на документите за пътуване е сериозен скок в ефективността на управлението на границите, с което ще се постигне напредък в изграждането на цифрово Шенгенско пространство”, посочи зам.-председателят на ЕК Маргаритис Схинас, който отговаря за утвърждаването на европейския начин на живот. Схинас уточни, че предварителната проверка на самоличността на пътуващите посредством цифровите документи ще “повиши ефективността на системните проверки по външните ни граници”.

В допълнение към новата схема ЕК представи и предложение за пътуване в рамките на блока - EU Digital Travel. Приложението ще позволява на пътуващите да съхраняват своите документи в него и да го използват при гранични проверки.

EU Digital Travel ще проверява документите и ще установява дали те съвпадат със съответното лице. Очаква се приложението да намали времето за чакане на граничните пунктове и да направи по-ефективни проверките на пътниците. Апликацията ще изисква съгласието на потребителя, преди да обработва лични данни.

Граничните власти същевременно ще преминат обучение за сигурността и защитата на данните, преди да им бъде разрешен достъп до тях. EU Digital Travel ще бъде достъпно за всички граждани на и извън блока с биометричен паспорт или лична карта на ЕС, пътуващи до или от Шенгенското пространство.