Европейска кухня за астронавтите на МКС
Преди всяка мисия към орбиталния комплекс има няколко дегустации на космическа храна
Астронавтът на Европейската космическа агенция Матиас Маурер ще занесе храна от родния си край в космоса, съобщи пресслужбата на Европейската космическа агенция, цитирана от БТА. Германецът Маурер, който е от провинция Саар, казва, че добрата храна е изключително важна за астронавтите по време на дългите космически мисии - не само за физическото, но и за психическото им здраве.
Готвачи от родния му регион от Югозападна Германия този месец ще подготвят няколко блюда, подходящи за космоса и ще ги предложат за обществено обсъждане и гласуване. Събралите най-много гласове ще бъдат включени в космическото меню на Маурер за бъдещата му мисия, но той няма да ги е вкусвал, преди да стигне на борда на Международната космическа станция. Местните специалитет от родния край няма да са единствената храна в менюто на астронавта, което включва многообразни продукти, за да се покрият хранителните и оперативни изисквания за мисията.
Заради двата часа физическа тренировка, провеждана на борда всеки ден и пълната програма от научни и технически дейности, от астронавтите се очаква да поемат средно по 3000 калории на ден в космоса.
Две трети от тази доза калории идват от основния порцион на астронавтите, предварително подбран, подготвен и пакетиран от НАСА за целия период на мисията. Останалата една трета от менюто е оставена на избора на екипажа. Астронавтите или сами си поръчват храните, или избират измежду менютата, подготвени от САЩ, Европейската космическа агенция, от Русия и от Япония.
Преди всяка мисия в космоса астронавтите участват в няколко дегустации на космическа храна, за да определят какви храни да им се подготвят. По време на тренировъчния процес те опитват множество различни храни и напитки и ги оценяват, за да помогнат за подготовката на хранителния запас за мисията.
Неотдавна Матиас е правил подобна оценка и си е дал сметка кои храни и напитки ще му липсват най-много. На първо място той поставя хубавото кафе и отбелязва, че за него е основен приоритет да се намери добра алтернатива на кафето за космоса. Трудно е да се приготвят и зеленчуци по начина, който покрива изискванията за трайност, защото всички ястия, изпращани на борда на МКС, трябва да остават стабилни и годни за употреба за две-три години, казва астронавтът. Маурер ще е в екипажа на третата пилотирана мисия на "Space X" догодина.