Европейската агенция по лекарства: Има недостиг на антибиотици в 26 страни

Необичайно ранният скок на респираторните инфекции в Европа е една от причините за този проблем, обясни еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидес

Топ
11:04 - 19 Януари 2023
1553
Европейската агенция по лекарства: Има недостиг на антибиотици в 26 страни

Съобщенията за недостиг на лекарства нарастват паралелно с увеличаване броя на респираторните инфекции. Това се случва не само в България, но и в цяла Европа, стана ясно по време на пленарните заседания в Европарламента.

„За да се справим с тези предизвикателства, ние работим с всички европейски държави и фармацевтичната индустрия“, написа в Туитър еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидес.

Недостиг на антибиотици е отчетен в 26 европейски страни, в това число е и България. Статистиката е на Европейската агенция по лекарствата.

„Необичайно ранният скок на респираторните инфекции в Европа тази зима и недостатъчният производствен капацитет са основните причини за този проблем“, обясни Кириакидес.

Според нея вече се работи по три много важни приоритета – за укрепване на здравните системи, за наблюдение на разпространението на вирусите и за увеличаване на производството на жизненоважни лекарства.

„Предложените промени в законодателството на Европейския съюз за фармацевтичните продукти ще включват по-строги задължения за доставка на лекарства и по-ранни уведомления за недостиг“, обясни още еврокомисарят по здравеопазването.