Европейската агенция: Ваксините май пазят от индийския щам

Вариантът B.1.617 на коронавируса, засечен първо в Индия през октомври, до момента е открит в 44 държави

Свят
19:36 - 12 Май 2021
1880
Европейската агенция: Ваксините май пазят от индийския щам

РНК ваксините срещу COVID-19, като тези на компаниите Пфайзер/Бионтех (Pfizer/BioNTech) и Модерна (Moderna), изглеждат ефективни срещу т. нар. индийски вариант на коронавируса, заяви днес Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ), цитирана от Франс прес.

Данните за ефективността на този вид ваксини срещу варианта B.1.617, на които лекарственият регулатор на ЕС е направил оценка, са окуражаващи, каза на пресконференция Марко Кавалери, директорът на ЕАЛ за ваксинационната стратегия, предава БТА. 

Кавалери изрази оптимизъм за ефективността и на векторните ваксини, като тези на компаниите АстраЗенека (AstraZeneca) и Джонсън и Джонсън (Johnson & Johnson), срещу този вариант, предизвикал скокообразен ръст на случаите на коронавирус в Индия. Той направи уговорката, че се чакат допълнителни данни от Индия, където е прилагана разновидност на ваксината на АстраЗенека.

Вариантът B.1.617 на коронавируса, засечен първо в Индия през октомври, до момента е открит в 44 държави, съобщи по-рано Световната здравна организация. Тя изрази тревога от неговата поява.

Вариантите, засечени първо във Великобритания, Бразилия, Република Южна Африка и Индия са смятани за най-опасните, защото са по-заразни, смъртоносни или резистентни срещу някои ваксини, отбелязва АФП.

Към този момент в ЕС са разрешени за употреба четири ваксини срещу КОВИД-19 - на Пфайзер/Бионтех, Модерна, АстраЗенека и Джонсън и Джонсън.