Европейската сметна палата проверява парите за пътища

Гледат под лупа отпуснатите средства за пътна свързаност на държавите

Новини
14:04 - 07 Май 2019
1597
Европейската сметна палата проверява парите за пътища

Европейската сметна палата започва одит на финансирането от Европейски съюз на мрежата от пътища, която свързва държавите членки и техните региони, съобщава dunavmost.com.

Одиторите ще разгледат дали действията на Европейската комисия и отпуснатите средства осигуряват напредък на държавите членки към навременно завършване на мрежата и по-добра свързаност за гражданите, съобщи институцията.

Проверката ще обхване България, Чехия, Полша и Испания.

Между 2007 и 2020 г. еврофинансирането за пътна свързаност на държавите и регионите им възлиза на 82 млрд. евро като половината е дадена за изглаждане на основната мрежа. Основните бенефициенти на това финансиране са централно- и източноевропейските държави членки.

Това идва в изпълнение на поставената цел от ЕК за разработване на трансевропейска транспортна мрежа (TEN-T), която включва и пътна инфраструктура. Идеята е до 2030 г. да бъдат завършени девет основни коридора с дължина около 40 000 км от Балтийско море до Атлантика и от Скандинавия до Средиземноморието. До 2050 г. пък е срокът за осигуряване на достъпност и свързаност на всички региони в Европа.

Одиторите ще проверяват дали изграждането на основната мрежа за ЕС напредва и дали се спазват сроковете, както и дали тя се поддържа в добро състояние. Обект на проверката е и това дали самата Еврокомисия контролира спазването на сроковете и дали финансирането отива по предназначение.