Европейски доклад : В България рискът от малтретиране от полицаи е голям

Комитетът на министрите в ЕС зове властите у нас да криминализират изтезанията

Общество
17:31 - 27 Септември 2019
1976
Европейски доклад: В България рискът от малтретиране от полицаи е голям

Комитетът на министрите на Съвета на Европа прие решения по групата дела, които касаят случаи на смърт или малтретиране от служители на реда и неефективното им разследване.

Комитетът отбеляза наличието на доклади, според които съществува риск от малтретиране от полицията и от безнаказаност на органите на реда. Отчитайки, че тази група дела е под негов надзор вече 19 години, Комитетът твърдо настоя за бързо приемане на обхватни допълнителни мерки за предотвратяване на риска от малтретиране при полицейските арести и задържания и за осигуряване на ефективни наказателни разследвания на твърденията за малтретиране от органите на реда.

Комитетът прикани настойчиво властите да въведат съдебен контрол върху отказите на прокурор да образува досъдебно производство и да поверят предварителните проверки и досъдебните производства на специализирани прокурори и следователи, които нямат работни отношения с органите на реда, чиито действия са оспорени.

Освен това Комитетът на министрите настойчиво призова България да криминализира адекватно изтезанията без по-нататъшно забавяне и да обмисли необходимостта от криминализиране на изтръгването на самопризнание от заподозряно лице, срещу което не е повдигнато официално обвинение за извършено престъпление.

Комитетът също така настоя за засилване на съществуващите гаранции срещу малтретиране при задържането и лишаването от свобода, като например механизма за осигуряване на правна помощ, качеството и поверителността на медицинските прегледи и механизмите за докладване на прокуратурата на медицински заключения за наличие на признаци на малтретиране, както и на жалби, получени от полицията, цитира БНТ.