Европейски страни искат решение на кризата в Молдова

Вчера президентът Игор Додон беше отстранен от длъжност

Политика
13:05 - 11 Юни 2019
2712
Европейски страни искат решение на кризата в Молдова

Франция, Германия, Полша, Швеция и Великобритания заявиха, че парламента в Молдова е „най-доброто място да се обсъждат всички политически проблеми”.

„Призоваваме за спокойствие и сдържаност. Всички страни носят отговорност решаването на тази криза по мирен път”, заявиха петте европейски държави в общо становище.

Вчера Конституционният съд в страната отстрани от длъжност президента Игор Додон и назначи за изпълняващ длъжността президент Павел Филип на негово място. Само няколко часа по-късно Филип подписа указ за разпускане на парламента и свика предсрочни избори на 6 септември.

В отговор парламентът се събра извънредно днес по една единствена точка в дневния си ред – приемане на декларация за политическата ситуация в Молдова.

Депутатите единодушно приеха декларация, с която признават за незаконно назначаването на Павел Филип за изпълняващ длъжността президент на страната. Народните представители решиха да се обърнат към международни организации, включително в Съвета за сигурност на ООН за ситуацията в Молдова.

До кризата се стигна след като в продължение на 3 месеца парламентарно представените партии не успяха да се договорят за съставянето на коалиционно правителство.