Европейските лидери обсъждат ембаргото върху руския петрол

Военната помощ за Украйна и проблемите с доставки на храни и торове са другите теми, които ще бъдат разгледани в Брюксел

ЕС
08:16 - 30 Май 2022
1466
Европейските лидери обсъждат ембаргото върху руския петрол

Темата за ембаргото върху руския петрол продължава и на срещата на лидерите на страните от Европейския съюз. 27-те се събират днес в Брюксел на двудневна среща. България е представена от премиера Кирил Петков.

Дневният ред включва военната помощ за Украйна и проблемите с доставки на храни и торове. Очаква се да стане ясно дали Европейската комисия ще направи промени в предложенията за санкции върху руския петрол. 

Европейският съюз не е готов да наложи шестия пакет санкции на Русия. Срещата на лидерите на 27-те в Брюксел няма да доведе до въвеждане на ембарго върху руския петрол. Това пишат от агенция Ройтерс, като цитират черновата на документите, с които ще завърши европейската среща утре.

Лидерите ще обсъждат как да помогнат на Украйна с пари, за да може в следващите около 2 месеца страната да плаща разходите си. Друга тема, която ще бъде дискутирана, е как ЕС да помогне Украйна да изнесе зърното си чрез влакове и камиони.

Основните различия около петролното ембарго така и не бяха разрешени, като Унгария, Чехия и Словакия имат редица забележки за срока на въвеждането му. Така лидерите ще се задоволят с общо звучаща и по-скоро декларативна позиция.