Европейските лидери се сбогуваха с Ангела Меркел

Срещите на 27-те без Ангела, са като Рим без Ватикана, заяви Шарл Мишел

Свят
18:46 - 22 Октомври 2021
1292
Европейските лидери се сбогуваха с Ангела Меркел

Европейските лидери аплодираха, изправени на крака, германската канцлерка Ангела Меркел на срещата си на върха в Брюксел, която е нейната 107-а и последна след близо 16 години на власт, съобщиха Франс прес и ДПА.

По повод сбогуването беше подготвено 2-минутно емоционално видео с някои от най-запомнящите се срещи на Меркел с останалите лидери. То беше пуснато в залата преди да започнат разговорите по същество.

"Надявам се, че няма да се разсърдите за тази церемония за вашата последна среща на върха", заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

"Срещите на 27-те без Ангела, са като Рим без Ватикана или Париж без Айфеловата кула", добави той.

Шарл Мишел приветства "мъдростта" на германската канцлерка, която ще липсва на европейците "особено в деликатни периоди". "Вие сте монумент", изтъкна председателят на Европейския съвет.

Преди това държавни и правителствени ръководители обсипаха с похвали Меркел. Австрийският канцлер Александър Шаленберг я обяви за "велика европейка", премиерът на Люксембург Ксавие Бетел я нарече "машина за компромиси", а белгийският премиер Александер де Кро каза, че тя "наистина е белязала Европа" за повече от десетилетие, цитира дир.

Въпреки хвалебствията, Меркел понякога е била обект на сериозни критики от страна на други лидери, отбелязва ДПА. Унгария и Полша сериозно разкритикуваха относително либералната й позиция по време на огромния приток на бежанци през 2015 година. Името й се свързва тясно и с непопулярните политики за строги икономии по време на дълговата криза в Гърция и Италия.