Европейските страни привикват руските посланици

Задават се нови санкции срещу Москва заради смъртта на Алексей Навални

Русия
08:12 - 20 Февруари 2024
1577
Европейските страни привикват руските посланици

Посланиците на Русия в редица европейски държави, както и дипломатите, заемащите постовете шарже д'афер в руските посолства бяха извикани в респективните външни министерства заради смъртта на руския опозиционер Алексей Навални, предадват световните агенции.

По време на днешните обсъждания служители от трите страни осъдиха смъртта на Навални и подчертаха, че смятат Кремъл за отговорен, се казва в изявления на външните министерства на трите балтийски държави.

Външните министри на Естония, Латвия и Литва (Маргус Цахна, Кришанис Каринш и Габриелюс Ландсбергис ) призоваха в Талин, Рига и Вилнюс дипломатите, представляващи Русия, Москва да изясни обстоятелствата около смъртта на Навални и да предаде тялото му на неговото семейство.

Както стана известно следователите ще задържат още 14 дни тялото на починалия в затворническа колония руски опозиционен политик.

В общо заявление външните министри на трите страни също така разкритикуваха предстоящите президентски избори в Русия, за които смятат, че няма да бъдат "нито свободни, нито честни".

"Предвид абсолютното потъпкване на опозицията и независимите медии, липсата на достойни за доверие алтернативни кандидати и на международни наблюдатели на вота, тези избори няма да имат каквато и да е демократична легитимност", пише в документа.

Естония, Латвия и Литва също така заявиха, че няма да признаят планирания вот и резултатите му в окупираните от Русия територии на Украйна.

В Мадрид външното министерство на Испания извика посланика на Русия Юрий Клименко заради смъртта на Навални.

В Стокхолм шведското министерство на външните работи извика руския посланик в Швеция също заради смъртта на руския опозиционер.

"ЕС трябва да действа срещу политическото потисничество в Русия. Това е още по-важно, предвид факта че на 16 февруари Алексей Навални умря в затвора в Русия", се казва в изявление на шведския външен министър Тобиас Билстрьом.

Шведското правителство също така пое инициативата на европейско ниво да се разгледа възможността за нови санкции срещу Москва, се казва още в изявление на ведомството.

И в Берлин руският посланик в Германия беше извикан в германското външно министерство.

Норвежкото външно министерство обяви снощи, че е привикало руския посланик след смъртта в затвора на руския опозиционер Алексей Навални.

"Днес министерството на външните работи привика руския посланик за разяснения относно смъртта на Алексей Навални", се казва в изявление на министерството.

"По време на срещата Норвегия ще изрази мнението си за отговорността на руските власти за смъртта му и относно осигуряването на прозрачно разследване", се посочва в изявлението, като се допълва, че срещата ще се състои скоро.

Френският външен министър Стефан Сежурни обяви вчера, че е извикал руския посланик във Франция след смъртта в затвора на опозиционера Алексей Навални.

"Поисках руският посланик да бъде извикан в 18,30 ч." (местно време), обяви министърът по време на пътуване до Аржентина, като допълни, че "режимът на Владимир Путин отново е показал истинската си същност".

Нидерландската външна министърка Ханке Брoйнс Слот обяви вчера, че е извикала руския посланик в Нидерландия във външното министерство.

Лондон привика дипломати от руското посолство още в петък вечерта.

"Ужасно е, че Алексей Навални плати най-високата цена за борбата си за свободна и демократична Русия", заяви Брoйнс Слот в социалната мрежа "Екс".

"Днес следобед разпоредих руския посланик да бъде извикан в министерството, за да поискам разяснения за смъртта на Навални", допълни министърката.

"Настойчиво призоваваме Русия да върне тялото на Навални на семейството и близките му", каза Брoйнс Слот.

Смъртта на 47-годишния Навални в отдалечен затвор в Арктика, където той излежаваше 19-годишна присъда, беше обявена в петък. Западът смята руските власти за отговорни за смъртта му.

Русия трябва да позволи независимо и прозрачно международно разследване за смъртта на Алексей Навални, призова вчера европейският върховен представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел от името на ЕС.

Президентът на САЩ Джо Байдън може да наложи нови санкции на Русия след смъртта на опозиционния дисидент Алексей Навални.

"Вече имаме санкции, но обмисляме налагането на допълнителни такива", заяви Байдън пред репортери.