Европейският комисар по здравеопазване пристига в България

У нас тя ще се срещне с министрите Хинков и Вътев, както и с представители на НПО сектора

Актуални новини
08:06 - 07 Ноември 2023
2021
Европейският комисар по здравеопазване пристига в България

Комисарят по здравеопазване и безопасност на храните Стела Кириакиду ще бъде днес на работно посещение в България, съобщиха от Представителството на Европейската комисия.  

В София комисар Кириакуду ще се срещне с министъра на здравеопазването проф. Христо Хинков, с когото ще обсъдят сътрудничеството по редица приоритетни въпроси от Европейския здравен съюз, включително Европейския план за борба с рака и всеобхватния подход на ЕС към психичното здраве. Програмата предвижда и среща с представители на неправителствени организации, които работят в сферата на борбата с онкологичните заболявания.

От 10:30 часа в Министерството на здравеопазването комисар Кириакиду и министър Хинков ще направят изявления за медиите.

По време на визитата си комисар Кириакиду ще проведе среща и с министъра на земеделието и храните Кирил Вътев, за да обсъди ключови приоритети, сред които е стратегията на ЕС „От фермата до трапезата“, съобщиха още от Представителството на ЕК.

На конференция в Билбао миналия месец бяха изнесени данни, според които близо 36 млн. европейци или около осем на сто от населението на ЕС, страдат от редки заболявания. Редките заболявания са над 7000, около 80% от тях са генетични. На форума, организиран от Европейския икономически и социален комитет, изказване направи и еврокомисарят Стела Кириакиду. Тя заяви, че Европейският здравен съюз има задължението да подкрепя хората с редки заболявания и техните семейства. „Нашите усилия ще продължат да променят положението на всички нуждаещи се", категорична бе тя.