Европол: Европа се превръща в център за трафик на кокаин

Новини
10:30 - 01 Юни 2022
2624
Европол: Европа се превръща в център за трафик на кокаин

Европа се превръща в център на търговията с кокаин, показва анализ на европейската полицейска служба Европол. Все повече кокаин се прекарва до Европа от Южна Америка и продължава пътя си по-нататък, каза говорителят на Европол Ян Оп Ген Орт за ДПА в Хага.

Рекордните количества иззети наркотици са показател за увеличаването на трафика. По предварителни данни през миналата година са конфискувани най-малко 240 тона кокаин. За сравнение през 2020 г. са били иззети около 214 това кокаин.
Само малка част от наркотиците остават в Европейския съюз. Според най-новия доклад за кокаина на Европол и Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите значителната част от кокаина се прехвърля от ЕС към Източна Европа, Азия и Австралия. Говорителят на Европол каза, че проверките са се увеличили, но те не са достатъчни предвид огромните количества, които се доставят. 

Все повече групировки искат да участват в доходоносния бизнес. Голямата конкуренция обаче води и до повече насилие. Международната банда около Ридуан Таги, който понастоящем е подсъдим в Амстердам, е известна с крайното си насилие. Твърди се, че убийството на криминалния репортер Петер де Врис в Амстердам миналата година е дело на бандата, отбелязва ДПА.