Европол разби мрежа за трафик на кокаин към Европа

ЕС
16:32 - 13 Юни 2024
1104
Европол разби мрежа за трафик на кокаин към Европа

Европол съобщи днес, че е разбила престъпна мрежа за трафик на дрога към Европа в резултат на разследване, довело до 40 ареста и конфискуването на 8 тона кокаин, предаде АФП.

Базираната в Хага полицейска организация съобщи, че целият картел, чийто лидери са били базирани в Турция и в Дубай, е ударен от последен кръг арести в сряда.

Мащабната 3-годишна операция е включила полицаи от десетки страни, включително Бразилия, Испания и Турция.

Според Европол финалната фаза на операцията е започнала с откриването на през август 2023 г. от испанската Гражданска гвардия на 700 кг кокаин край Канарските острови на лодка с екипаж хърватски и италиански граждани.

След обмен на данни с други полицейски сили разследващите са открили връзки с други опити за наркотрафик и така са идентифицирани ръководителите.

Общо 40 души са задържани в 6 страни, сред тях двама висши членове на картела от Хърватия, които са задържани в края на 2023 г. в Истанбул.

Последните 4 ареста са извършени вчера в Испания, съобщава БНР.

Трафикантите прекарвали кокаина от Южна Америка до логистични хъбове в Западна Африка и Канарските острови. Оттам дрогата се превозвала до центрове в Белгия, Хърватия, Германия, Италия и Испания за дистрибуция в Европа.